George Orwell: Barmské dny. Příběh z britské koloniální Barmy ve dvacátých letech 20. století

2. červenec 2023

Britský novinář, esejista a spisovatel George Orwell (vl. jm. Eric Arthur Blair; 25. 6. 1903 – 21. 1. 1950), autor novely Farma zvířat (1945) nebo dystopického románu 1984 (1949), je jednou ze stálých ikon vzdoru vůči totalitním tendencím a politické manipulaci nejrůznějšího druhu. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravila: Kristina Žantovská
Překlad: Zuzana Šťastná
Režie: Hana Kofránková
Premiéra: 15. 6. 2023

Jeho románová prvotina s názvem Barmské dny (Burmese Days, 1934; česky nakl. Argo, Praha 2018) je příběhem svědomitého a citlivého osamělého úředníčka snažícího se uniknout omezenosti svého šovinistického prostředí, jehož soucit s domorodci končí nepředvídanou osobní tragédií. 

Román barvitě líčí imperiální Barmu se všudypřítomnou korupcí, rasismem a rozsáhlým zneužíváním domorodého obyvatelstva. Jsou dvacátá léta 20. století a Barma je sevřena v britském koloniálním područí. John Flory pracuje v provinčním městečku jako obchodník s teakovým dřevem. Je otrávený britskou koloniální politikou a jeho jediným povyražením jsou rozhovory s indickým lékařem Vérasvámím.

Jeho osobní život však nabere nečekaný směr, když do města přicestuje mladá Angličanka Elizabeth. Ve stejnou chvíli se navíc vyhrotí situace v místním klubu, jehož členy jsou pouze běloši. Když chce Flory pomoci doktoru Vérasvámímu k členství v klubu, naplno se tak odhalí pokrytectví, rasismus a předsudky místních Britů. Floryho začínající vztah s Elizabeth je náhle ohrožen příjezdem mladého důstojníka Verralla. Něco se musí stát...

Tvůrci pořadu děkují za pomoc s výslovností barmských slov a jmen Mgr. Jakubu Hrubému, Ph.D. z Orientálního ústavu (Oddělení Východní Asie).

Spustit audio

Související