Free Solo: Spider-Man existuje. A je to Američan!

15. květen 2019

Dva měsíce po udělení Oscarů se zdálo, že čeští milovníci dokumentárního filmu budou o možnost vidět v kinech držitele sošky za nejlepší celovečerní dokument ochuzeni. Nestalo by se tak ostatně zdaleka poprvé. Z devíti Oscarem oceněných dokumentů od roku 2010 se do české distribuce dostaly tři. Hudební portréty Amy a Pátrání po Sugar Manovi nakonec díky Artcamu následuje i souboj horolezce Alexe Honnolda s yosemitskou skalní stěnou El Capitan.

Z filmu Free Solo

Není se čemu divit. Sportovní dokumenty jsou zárukou divácky vděčné podívané populární i v našich luzích a hájích, jak loni dokázaly filmy Pásky z Nagana nebo King Skate. Mapování Honnoldova výstupu se ovšem z této šablony vymyká jak způsobem natáčení a zpracování, tak samotným výkonem. Pro ten se škatulka výkonu sportovního zdá až nedostatečná. Pro kontextu neznalé – Alex Honnold vyniká v disciplíně zvané free solo. Kouzlo i nebezpečí nejrizikovější odnože horolezectví tkví ve faktu, že lezec zdolává skálu bez jakéhokoliv jištění. Jak komunikují úvodní záběry, Honnold je v této disciplíně zběhlý. Free solo způsobem zdolal již několik skalních stěn. El Capitan je ale monumentem, který jeho dosavadní zkušenosti překonává jak výškou, tak náročností výstupu…

Fascinace protagonistou i jeho problematizace

Pro filmový štáb včele s režisérem Jimmy Chinem by bylo snadné z posbíraného materiálu vyzdvihnout především samotný nadlidský výstup, který je zárukou spousty atraktivních záběrů i příběhu sportovního výkonu vzbuzujícího divácký úžas. Záběr snímku je ale širší a zdolávání El Capitan je pouze jeho epickým klimaxem. Primárně se před námi otevírá ohledávání osobnosti Alexe Honnolda. Tu poznáváme prostřednictvím osobních vzpomínek i příprav na životní výkon, ale také skrze jeho okolí. Důležitou roli v dokumentu hraje nejen protagonista samotný, ale také jeho blízcí. Přátelé, kteří mu pomáhají mapovat El Captain a najít nejlepší možnou cestu na vrchol, Honnoldova matka, ale především jeho přítelkyně Sanni. Její účast dává divákům prostor vnímat Honnolda nejen jako horolezeckého poloboha. Vášeň, která při realizaci vyžaduje maximální psychickou vyrovnanost, s sebou nese daň, kterou v různých podobách odnášejí nejbližší osoby.

Z filmu Free Solo

Naprostá oddanost aktivitě, nezbytná pro všechny free solo lezce, není zdravým základem pro vztah. Honnoldovo soužití se Sanni vidíme z obou zainteresovaných úhlů pohledu. Jen konfrontace odlišných životních očekávání by vydala na zajímavý dokument. Když opadne prvotní nadšení z randění s natolik fascinující osobou, objeví se palčivá otázka. Lze navázat fungující vztah a plánovat budoucnost s někým, kdo bude vždy upřednostňovat skalní stěny a překonávání vlastních limitů? Lezení bez jištění představuje návyk, v dokumentu mnohokrát padne prohlášení, že při ničem jiném se člověk necítí tolik živý. Pokud na vás ale někdo čeká, přichází zodpovědnost nejen za sebe sama, ale i za dotyčnou osobu. To je ostatně důvodem, proč Honnold nerad oznamuje, kdy free solo výstup provede. Je pro něj mnohem snazší se prostě sbalit a realizovat svůj sen bez vědomí ostatních.

Z filmu Free Solo

Přítomnost štábu jako nejrizikovější faktor?

Něco takového ale není možné ve chvíli, kdy jeho výstup dokumentuje filmový štáb. Zde se otevírá nejzajímavější rovina dokumentu – jak může ovlivnit psychiku Alexe Honnolda přítomnost filmařů během výstupu? Jde o otázku, kterou tematizují samotní dokumentaristé. Co když někdo ze štábu udělá něco, co Honnolda rozhodí? Při free solo výstupu může být ta nejmenší chyba osudová. Představa, že protagonista během natáčení spadne, byla bezpochyby o to horší, že štáb tvořili jeho přátelé. Dokumentaristé nicméně s děsivou možností kalkulovat museli. V dokumentu je podprahově neustále přítomná a pro diváky neobeznámené s výsledkem Honnoldova souboje s El Capitan tvoří velkou část jeho až thrillerového napětí.

Z filmu Free Solo

Výsledný tvar, který se na plátnech kin bude vyjímat lépe než kdekoliv jinde, pak fascinuje především jedinečným pocitem, že jsme jako diváci svědky něčeho, co nemělo být určeno pro sledování. Stejně jako není v přirozenosti člověka bez jakékoliv podpory zdolávat zdánlivě nezdolatelné vrcholy. Alex Honnold se pustil do sebevědomého souboje s přírodou a Free Solo zůstane fascinujícím svědectvím, ve kterém jeden muž posunul lidské limity až na nejzazší hranici toho, co považujeme za možné. Až jej v úchvatných záběrech uvidíte překonávat nástrahy El Captain, pochopíte.

autor: Tomáš Poštulka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.