František Muzika – scénograf

25. červenec 2012

V prostorách hlavního sálu Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou pokračuje až do 30. září souborná výstava volné tvorby a scénografie významného českého malíře, grafika, scénografa a dlouholetého pedagoga Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Františka Muziky, který se narodil v roce 1900 a zemřel v roce 1974.

O výstavě, kterou doprovází obsáhlá, téměř pětisetstránková autorova monografie vydaná nakladatelstvím Gallery, jsme už před časem hovořili s jejím kurátorem Vlastimilem Tetivou. Dnes se zaměříme na Muzikovu scénografickou a kostýmní tvorbu pro divadlo.

Co v této oblasti František Muzika znamenal, na to se Karel Oujezdský zeptal v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou spoluautorky výstavy Vlasty Koubské z divadelního oddělení Národního muzea v Praze.

Velkou retrospektivní výstavu „František Muzika - Volná tvorba / scénografie" - můžete navštívit v hlavním sále Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou až do 30. září. Na další zajímavou výstavu se můžete přijít podívat do 9. září do Wortnerova domu Alšovy jihočeské galerie v Českých Budějovicích.

Výstava sestavená z galerijních sbírek nese název „Mezi symbolismem a surrealismem“ a můžete na ní vidět díla osobností českého umění první třetiny 20. století. Mezi jinými například Jindřicha Štýrského, Toyen, Františka Hudečka, Josefa Šímy a dalších.

Spustit audio