František Drtikol: Umění fotografické

13. leden 2011

V cyklu Psáno kurzívou uvádíme výběr z úvah fotografa a znalce východních nauk ze souboru Oči široce otevřené. Připravil Jiří Vondráček. V režii Vladimíra Gromova účinkuje Michal Pavlata. Premiéru vysíláme k 50. výročí autorova úmrtí (13.1. 1961).

František Drtikol působil jako fotograf, malíř, grafik a mystik. Narodil se 3. března 1883 v Příbrami – zemřel 13. ledna 1961 v Praze. Po maturitě na příbramském gym­náziu (1898) se vyučil fotografem a v letech 1901-1903 absolvoval odbornou fotografickou školu v Mnichově. V letech 1903-1906 cestoval po Německu a Švýcarsku, kde též krátce pracoval. V letech 1907-1910 vlastnil fotoateliér v Příbrami, 1910-1935 v Pra­ze. V jeho počáteční tvorbě převládají akty a alegorické výjevy v duchu secesního zobrazování, ve 2. polovině 20. let pak fotografoval ori­ginální akty v geometrických dekoracích, zdůrazňují­cí dynamické pózy modelek a krásu ženské­ho těla. Současné se věnoval por­trétní fotografii (portrétoval mnohé významné osobnosti, mj. T. G. Masaryka, E. Beneše, L. Janáčka, R. Thákura, H. Manna) a tiskové techniky obohatil o vynález fotolitografie. Od mládí se zajímal o filozofii, náboženskou mystiku a teozofii; pod vlivem buddhismu a dalších východních náboženských a filozofických systémů se v 1. polovině 30. let soustředil na symbolické náměty s vyřezávanými figura­mi. V roce 1935 uzavřel svůj ateliér a začal se věno­vat pouze duchovní meditaci, malířské a grafické tvorbě, jíž se snažil symbolisticky vy­jádřit své vnitřní stavy a vize, i překladům náboženské a filozofické literatury. Patří k předním světo­vým fotografům; jeho dílo je zastoupeno v nejvýznamnějších galeriích, muzeích i soukromých sbírkách.

autor: jvk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.