Fráňa Šrámek: Měsíc nad řekou

15. prosinec 2018

Básnická úvaha na téma mládí a stáří, iluze a skutečnost, umělecké ambice a životní nároky všedního dne. Nejuváděnější hra Fráni Šrámka s atmosférou horké letní noci, kdy nad lidskými osudy dostává moc kouzelný měsíc plující nad řekou. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

„Nazval jsem Měsíc nad řekou původně komedií; když jsem však tenkrát chodil na zkoušky, čím dál tím víc jsem viděl, že je to vlastně smutná záležitost, hlavně Slávka. Tak jsem se pokoušel Kvapilovi ještě trochu smutku navíc do hry vpašovat“, vzpomínal Fráňa Šrámek po letech na premiéru Měsíce nad řekou, která se odehrála v pražském vinohradském divadle roku 1922. Snad právě pro spojení opravdového lyrismu a citovosti s jemným humorným nadhledem a životní skepsí se Měsíc nad řekou stal nejuváděnější autorovou hrou.

Dal jí atmosféru horké letní noci, kdy nad lidskými osudy dostává moc kouzelný měsíc plující nad řekou. Setkání dvou bývalých spolužáků z gymnázia Jana Hlubiny a Josefa Roškota (a jejich dětí Slávky a Vilíka) využil Šrámek k básnické úvaze na téma mládí a stáří, iluze a skutečnost, umělecké ambice a životní nároky všedního dne.

Pro vyznění křehkého přediva Šrámkových dialogů je zvláště důležité herecké porozumění. Velmi známé a pro povědomí o hře téměř určující je obsazení filmové verze režiséra Václava Kršky z roku 1953 se Zdeňkem Štěpánkem, Jiřím Plachým st., Danou Medřickou, Eduardem Cupákem nebo Zdeňkou Baldovou. Rozhlasová inscenace natočená po třiceti letech nabízí neméně přesvědčivé výkony další herecké generace.

Osoby a obsazení: Jan Hlubina (Zdeněk Řehoř), Josef Roškot (Otakar Brousek st.), Villy Roškot (Viktor Preiss), Slávka Hlubinová (Jana Hlaváčová), paní Hlubinová (Marta Kučírková), Růžena Pavlátová (Naďa Konvalinková), Pečárka (Zdeněk Hodr)

Hudba: Jiří Srnka, řídí Milivoj Uzelac
Dramaturg: Jiří Hubička
Režie a rozhlasová úprava: František Štěpánek

Natočeno v roce 1981. 

 

Spustit audio