Folk speciál

2. duben 2009

Kořeny českého folku spadají do svobodomyslných šedesátých let, nicméně léta tvrdé československé normalizace let sedmdesátých znamenala prubířský kámen a nasměrovala folk do nových společenských funkcí a souvislostí.

V současné době jsme svědky nového zájmu o český folk, který se stává i předmětem seriózního vědeckého bádání. Objevilo se několik nových publikací, např. kniha Přemysla Houdy o sdružení Šafrán, středobodu českého folku 70. let. Nebo knížka Vladimíra Vlasáka s prostým názvem Folkaři (a podtitulem Báječní muži s kytarou, kteří psali dějiny).

Studio navštíví autoři těchto knížek a ze záznamu promluví další hosté. Řeč bude o i výstavě Omamné květiny pravdy (český folk 1969-79), která je nově otevřena v KC Kaštan. Živé vysílání Čajovny Aleše Opekara bude možno sledovat na internetových stránkách i v obrazové podobě. Přejeme veselý zážitek. www.rozhlas.cz/vltava/studio

00894873.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.