Pražské jaro on-line. Podívejte se na záznamy koncertů Adama Plachetky, Mahana Esfahaniho a dalších

5. červen 2020

Pražské jaro 2020 se v době pandemie přesunulo do online prostředí, zaznamenané koncerty si můžete připomenout prostřednictvím našeho videoarchivu. Základem alternativního programu festivalu bylo celkem jedenáct koncertů a Český rozhlas Vltava jich v přímém přenosu zprostředkoval sedm.

Díky videozáznamu se můžete přenést na koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Robertem Kružíkem. Pod Kružíkovou taktovkou zazněla Studie pro smyčce od Pavla Haase, Adagio nedávno zesnulého klasika polské hudby Krzysztofa Pendereckého, který coby dirigent i skladatel festival před třemi lety zakončoval, dále Nocturno H dur op. 40 Antonína Dvořáka a Suita pro smyčcový orchestr od Leoše Janáčka.

Posluchači se v rámci festivalu mohli potěšit mimořádným programem v podání stěžejních českých těles a interpretů. Česká filharmonie, SOČR, PKF – Prague Philharmonia a FOK nachystaly komorní repertoár k uvedení v tradičních prostorách, tedy v Rudolfinu, Obecním domě a ve vinohradském studiu S1 v případě rozhlasových symfoniků.

Program připravený speciálně pro tuto příležitost přednesl také společně soubory Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704. Naopak v duu pouze s klavírem uvedl Schubertovu Zimní cestu Adam Plachetka. 

Čtěte také

Hudebníky nastupující generace svedl dohromady pestrý koncert v Sále Martinů na pražské HAMU, původně plánovaný jako několik oddělených akcí. Zahráli klavírista Jan Čmejla, houslista Eduard Kollert, bicista Ladislav Bilan, Jr. a klarinetistka Anna Paulová. Ze záznamu Vltava později nabídla i samostatný recitál kytaristy Lukáše Sommera.

Vltava je tradičním partnerem Pražského jara a v letošním výjimečném ročníku vnímáme naši roli ještě zodpovědněji. V éteru nabídneme většinu plánovaných koncertů festivalu, mezi nimi pochopitelně i koncert SOČRu z rozhlasového studia S1.
Jaroslava Haladová, šéfredaktorka ČRo Vltava

Na závěrečném koncertě měla původně zaznít Beethovenova Devátá symfonie a připomenout tak skladatelovo výročí i jubileum festivalu, s jehož historií je dílo úzce spjato. Dirigent Jakub Hrůša ale s Českou filharmonií připravil provedení dvou pozdních Beethovenových kvartetů v úpravě pro smyčcový orchestr.

autor: Jan Mazura
Spustit audio

Související