Festival na dosah, festival s přesahem. Začíná 15. ročník Hudebního fóra Hradec Králové

15. říjen 2019

Festivalu Hudební fórum Hradec Králové je letos patnáct let. Je to hodně nebo málo? Měřeno parametry lidského věku, byl by právě v pubertě a dalo by se od něj očekávat neočekávatelné. Avšak vzhledem k tomu, že je to festival soudobé „vážné“ hudby, uplatňují se tu poněkud jiná měřítka.

„Je to už půl generace, a to by mělo přinášet nějaké výsledky. V Hradci Králové zřejmě roste důvěra, že i když nějaký titul z koncertních programů neznáme, tak se ho přesto nemusíme bát. A notně nám v tom pomáhají sami skladatelé, píší skvělá díla. Programy jednotlivých koncertů se navíc tradičně snažíme propojit se společenským děním, nebo s tím, co se děje ve světě,“ říká dramaturg festivalu Marek Hrubecký.

03504678.jpeg

Hudební fórum Hradec Králové se letos koná od 15. do 24. října a nabízí celkem čtyři koncerty, na kterých se budou podílet Filharmonie Hradec Králové, Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK a Filharmonie Brno s dirigenty Marko Ivanovićem, Andreasem Sebastianem Weiserem, Petrem Vrábelem a Mariánem Lejavou.

Čtěte také

Každý koncert má téma: Metakosmos, Dlátem a štětcem, Americké příběhy, Shakespeare a Homér. V rámci jednotlivých koncertních programů zazní díla Anny Thorvaldsdottirové, Benta Sørensena, Esy-Pekky Salonena, Jakea Heggieho, Anny Clyneové, Adama Schoenberga, Michaela Daughertyho, Johna Corigliana, Hanse Abrahamsena a Anderse Hillborga. Vybrané koncerty odvysíláme na Vltavě ze záznamu v průběhu prosince.

Během patnácti let existence si festival definoval svou identitu jako „festival na dosah, festival s přesahem“.

Na dosah = v docházkové a dojezdové vzdálenosti do budovy Filharmonie Hradec Králové, v jejímž sále je možno slyšet v živém provedení díla současných zahraničních skladatelů, prověřená oceněním v mezinárodních soutěžích a opakovaným uváděním na světových koncertních pódiích.

S přesahem = naživo se s hudbou na pódiu často pojí vizuální a pohybová složka.

Více o festivalu naleznete zde.

autoři: Daniel Jäger , wd
Spustit audio