Fantastická čtyřka a Silver Surfer

27. červenec 2007

Po zničení mocného protivníka Viktora Von Dooma, který usiloval o neomezenou moc nad světem, a krátkém období relativního klidu je svět znovu v nebezpečí a Fantastická čtyřka ho musí zachránit před hrozícím zničením. Jejich protivníkem bude tentokrát tajemný Silver Surfer. UVNITŘ TRAILER!

Fantastická čtyřka žije na výsluní. Ze své základny pravidelně startuje, aby pomáhala armádě a policii řešit obtížné a nebezpečné situace a pod drobnohledem je i jejich soukromý život, který desítky novinářů probírají ve společenských rubrikách svých bulvárních plátků. Každý člen čtyřky se s masivní publicitou vyrovnává trošku jinak, Ben ji snáší se stoickým klidem a nadhledem, Johny si své místo na výsluní bezostyšně užívá, světácky proplouvá společenským životem a každou chvíli je viděn po boku jiné dlouhonohé krásky. Sue a Reed plánují svatbu a jejich superhrdinovský život omílaný žurnalisty na stránkách časopisů jim komplikuje snahy o normální vztah. Když už se konečně zdá, že navzdory veškerým komplikacím vstoupí do stavu manželského, objeví se komplikace v podobě prapodivných lokálních klimatických změn, které má zřejmě na svědomí nějaká neznámá inteligentní síla.

Jejich protivník je v brzké době pozorován na místech, kde se tyto klimatické změny objevují. Stříbrně kovový muž na surfu prohánějící se obrovskou rychlostí v oblacích, vybavený velkou mocí. Činnost Silver Surfera má záhadný význam, jehož odhalení by mohlo být klíčové pro osud celé planety. Nasazená armáda proto neváhá využít i služeb Viktora Von Dooma, který se záhadně navrátil z náruče smrti. Nastává závod s časem. Podaří se Fantastické čtyřce odhalit účel protivníkovy činnosti dřív než bude pozdě a podaří se jim vypořádat se znovu s Viktorem Von Doomem, který určitě sleduje své vlastní cíle?

Fantastická čtyřka a Silver Surfer

Po trochu rozpačité jedničce, přichází na plátna českých kin pokračování další komiksové série Fantastická čtyřka a už na první pohled je vidět, že se tvůrci snažili co nejvíc poučit z chyb, jež byly vyčítány předchozímu dílu. Bohužel však zdaleka ne ve všech případech uspěli. Jednoduchý až prostinký příběh, což by u filmu podle komiksu v zásadě nevadilo, se tvůrci snažili okořenit o vývoj vztahů mezi hlavními představiteli, špetku akce a patřičnou dávku patosu v podobě sebeobětování se pro většinu, nastavování hrudí letícím projektilům, aby byl zachráněn skutečný cíl a nesmím zapomenout ani na nezbytnou glorifikaci týmové práce, která tentokrát dostane zcela nový rozměr v podobě týmu čítajícího jednu osobu. Jak jsem již podotknul, scénáristé by si za svou práci metál rozhodně nezasloužili, zplodili naprosto prvoplánové dílo, žádná překvapení se zde nekonají, to, že Silver Surfer není tím zač ho všichni pokládají, je vám přehledně jasné zhruba čtvrt hodiny před tím, než se to skutečně ukáže. Stejně tak předvídatelné je zmrtvýchvstání Sue Storm (Jessica Alba), takže se pak veškeré dojetí nad skonem jedné z hlavních postav a euforické nadšení z jejího návratu do života míjí účinkem.

Fantastická čtyřka a Silver Surfer

Ani režie se příliš nevyznamenala. Pojetí Tima Storyho je hodně inertní. Emotivní scény, které se pokouší komponovat, mají nádech seriálové povrchnosti a vrcholem všeho jsou hanbaté scény, jež neváhá použít k nasycení senzacechtivého diváka. Ne že bych se s nelibostí koukal na nahou Jessicu Albu, ale opakovat podobný vtip jako v předchozím díle mi přijde laciné a navíc se tím jen zdůrazní, že Jessičiny křivky mnohonásobně předčí její herecký výkon. Jedno se však musí nechat - Tim Story ve filmu realizuje sen každé povrchní krásky, když nechá Sue Storm spasit svět jen pomocí toho, že je pohledná a milá.

Fantastická čtyřka a Silver Surfer

Když už jsem letmo zmínil herecký výkon Jessicy Alby, musím podotknout, že ani ostatní herci se příliš nepředvedli, šťávu má snad jen Chris Evans v roli Reeda, kterého role očividně bavila. Ostatní postavy jsou schématicky napsané i ztvárněné a na dálku z nich vane rutina.

Fantastická čtyřka a Silver Surfer je neslaný nemastný snímek, vhodný možná pro zabití nějakého času. Speciální efekty jsou asi to nejpůsobivější, co nabízí, každopádně se znovu ukazuje stará známá pravda, že ani ty sebelepší triky dobrý film neudělají. Pokud film zhlédnete, je dost možné, že vám v paměti utkví jen pozadí Jessicy Alby a nebo mužná hruď Chrise Evanse (záleží na vašich preferencích), což mi přijde trochu málo i na letní blockbuster.

Fantastická čtyřka a Silver Surfer

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Fantastická čtyřka a Silver Surfer (Fantastic Four: Rise of The Silver Surfer) akční / sci-fi, USA / Německo, 2007

Režie: Tim Story, scénář: Don Payne, Mark Frost, kamera: Larry Blanford, produkce: Avi Arad, Bernd Eichinger, Ralph Winter, střih: Peter S. Elliot, William Hoy, Michael McCusker, hudba: John Ottman

Hrají: Jessica Alba (Sue Storm), Ioan Gruffudd (Reed Richards), Chris Evans (Johny Storm), Andre Braugher (Generál Hagger), Julian McMahon (Victor Von Doom), Lawrence Fishburne (hlas Silver Surfera)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.