Fanfán Gérard

2. prosinec 2007

Kdo by neznal Fanfána Tulipána? Romantický hrdina slavné historické komedie žije na filmovém plátně a na televizních obrazovkách víc než padesát let - a jeho představitele Gérarda Philipa obdivuje už několik generací. Co ještě hrál Gérard Philipe na jevišti a ve filmu? Jaký byl ve svých rolích a jaký v životě? Medailon slavného herce poslouchejte ve Výročí týdne na stanici ČRo 3 - Vltava v neděli 2. prosince v 15.15 (repríza v pondělí v 15.45).

Gérard Philipe (4.12. 1922 - 25.11.1959) byl v padesátých letech nejslavnějším hercem ve Francii - a díky vynikajícím filmům, ve kterých hrál, možná i na celém světě. Kdekoliv se objevil, obklopovaly ho davy nadšených ctitelek i ctitelů: pamětníci, kteří zažili jeho návštěvu Československa (v roce 1955 s TNP), by mohli vyprávět o tom, jak Gérardovy obdivovatelky hodiny a hodiny čekaly na svůj idol před hotelem Flóra, nebo před karlínským divadlem...

K takové slávě stačí ovšem často jen oslnivý zjev, charisma a dobře prodejné filmové příběhy. Pomíjivá sláva za povrchní herecký výkon... Gérard Philipe však nikdy povrchní nebyl a k herecké práci přistupoval velmi odpovědně. Na každou divadelní i filmovou roli se pečlivě a do hloubky připravoval, vždy zvažoval zda ji vůbec přijmout, a pokud si nebyl jist, že roli zvládne, že ji rozumí raději se jí vzdal.

Na jevišti byl vždy vynikajícím partnerem, respektoval své kolegy a souhru hereckého souboru a nikdy, ani ve svých nejúspěšnějších letech, nevystupoval jako hvězda, která na sebe strhává pozornost. Vždy sloužil textu, inscenaci.

Důležitá byla jeho spolupráce s režisérem Jeanem Vilarem, který v padesátých letech jednak založil tradici dodnes slavného divadelního festivalu v Avignonu a jednak zformoval a vedl vynikající divadelní soubor známý pod zkratkou TNP - Théatre Nationale Populaire. Gérard Philipe zde hrál až do své předčasné smrti v roce 1959 především ve francouzském klasickém repertoáru. Jeho nejslavnější divadelní rolí byl Corneillův Cid.

Ve filmu hrál Philipe už od svých dvaceti let a mnohé ze tří desítek filmů, které natočil, se v kinech i televizi objevují dodnes: především slavný Fanfán Tulipán, Velké manévry a filmové podoby Stendhalových románů Červený a černý a Kartouza parmská.

Philipe pracoval s vynikajícími režiséry: na scéně především s Jeanem Vilarem, ve filmu s René Clairem, Christianem- Jaquem nebo Yvesem Allégretem. V roce 1956 také sám režíroval film Dobrodružství Tilla Eulenspiegela a v divadle Mussetova Lorenzaccia a pravděpodobně by se byl režii později věnoval více. V roce 1959 se setkal s Peterem Brookem, který ho chtěl obsadit do role Hamleta. K této spolupráci, která by byla jistě nejvýš zajímavá pro všechny tři strany - herce, režiséra i publikum, však už nedošlo. Gérard Philipe zemřel v listopadu 1959, týden před svými sedmatřicátými narozeninami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.