Fabien Roy: Poslední templář

„Mezi rozevlátou směsicí přívrženců Legendy a pochmurnou realitou oficiálních Dějin si autor zvolil…nic si nezvolil, míchá to všechno dohromady a dělá z toho, odborně řečeno – frašku“, píše Fabien Roy v úvodní poznámce ke své hře Poslední templář. Její rozhlasovou adaptaci připravil Tomáš Vondrovic a v hlavních rolích účinkují Jiří Lábus a František Němec. Poslouchejte 12. března ve 14 hodin na stanici Český rozhlas 3 - Vltava.

Tématem vyvraždění Templářů, „tohoto prvního mezinárodního politického monstrprocesu v dějinách Evropy“ se režisér Tomáš Vondrovic zabýval už před několika lety. Pro rozhlas připravil dvanáctidílný seriál o konci mocného řádu a byl tedy velmi zvědav, jakou podobu mu dal francouzský dramatik Fabien Roy. Rozhlasovou úpravu Posledního templáře připravil Tomáš Vondrovic spolu s překladatelem Michalem Lázňovským a způsob, jakým přistoupili k adaptaci, popsal režisér takto:

„... Připsali jsme postavu komentátora (Hanuš Bor) – nejen jako technického „ukazatele“ děje, ale jako jistý postoj nezbytného nadhledu, obracející se k posluchačstvu – ale jinak jsme strukturu, pochopitelně v minimalizované míře – zachovali: Velký inkvizitor (František Němec) a jeho strážce Novic-Dominikán (Jiří Lábus) sehrávají v klášterní cele převlekovou detektivku na téma Vyvraždění Templářů. Ta detektivka má ovšem velmi mnoho slupek komediálních i filosofických - největší nepravděpodobnosti a absurdity jsou často převzaty přímo z dobových protokolů, paradoxy jsou vyslovovány se samozřejmostí až neomalenou, zatímco němé skutečnosti zaznívají mezi řádky a mnohá pravda si nasazuje masku či čepici s rolničkami. ...“

Rozhlasovou inscenaci Poslední templář si můžete poslechnout na stránce Hry a literatura ve streamu od 13. do 19. března 2011.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.