Ewald Murrer: Z mé dlaně se vysypaly korále písmen

15. březen 2020

Výběr z autorovy nové knihy Noční četba. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, Vladimíra Bezdíčková
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 15. 3. 2020
Natočeno: v roce 2020

Ewald Murrer (vlastním jménem Michal Wernisch) začal publikovat už v 80. letech v prostředí undergroundu, ale ve vydávání je spíše střídmý. Jeho zatím nejnovější sbírka Noční četba (2019) je dílem básníka, který pozoruje reálný svět kolem sebe a nechává na něj nahlédnout i nás, ale jako bychom se dívali mezi řádky a často zjišťovali, že „to pravé“ je v nich a my to jen neviděli.

Některé příběhy jsou absurdní, tajemné, pohádkové, hororové, s přídechem humoru. Ovšem to je jen jedna část opusu. Murrerovy básně, psané nejčastěji volným veršem, pracují s řadou různých motivů. Na více než třech stech stranách dojde i na téma času a jeho plynutí, na téma nenávratnosti a na tázání se po smyslu života. Nalézáme svět plný naděje a víry, ale ve stejné intenzitě vytane i opak, obraz obnaženého smutku člověka, tísně, ba i nicoty.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.