Evropa včera a dnes

23. červenec 2003

Do konce tohoto týdne můžete v Galerii Vyšehrad zhlédnout výstavu Barbory Velebné nazvanou Evropa včera a dnes - příklad rodu Schwarzenberků. Tento projekt představuje kolekce imaginárních map a textilních vedut z historických míst bývalých schwarzenberských dominií v Evropě. Dosud byl vystaven na státním zámku Hluboká, v Scheinfeldu v Horních Francích a na loveckém zámečku Ohrada.

Barbora Velebná se narodila v roce 1960 v rodině známého jazzového pedagoga. Vystudovala Gymnázium J. Nerudy a přes varování otce i Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, kde promovala prací o české grafice a po několika letech rigorózní prací o výtvarných projevech zrakově postižených, se kterými pracovala 6 let.

Ukázka tvorby B. Velebné

Pedagogicky zatím působila na tzv. zdravé i smyslově postižené žáky od tří do pětapadesáti let, překládala z odborné literatury a přispívá příležitostně do různých časopisu texty a ilustracemi. V současnosti vyučuje výtvarnou výchovu na dvou pražských gymnáziích.

Je členkou Kroužku přátel leporela a od 80. let se zúčastnila několika kolektivních i samostatných vystav v Čechách. V 90. letech vystavovala s úspěchem v Německu svou tvorbu pro děti. Kromě výtvarné činnosti se věnuje 20 let též sborovému zpěvu středověké a renesanční polyfonie, epizodicky vystupovala jako saxofonistka v divadle.

Výstava je otevřena denně od 9:30 do 18:00 hodin. Vstupné je Kč 10,-, zlevněné Kč 5,-.

autor: dw
Spustit audio