Eva Vrchlická: Jaro na Palackého nábřeží

18. březen 2019

Ze vzpomínek herečky, spisovatelky a překladatelky, která byla v dětství ovlivněna svým otcem, spisovatelem Jaroslavem Vrchlickým, matkou Ludmilou Podlipskou i širší umělecky založenou rodinou. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Eva Vrchlická, vlastním jménem Eva Fridová, byla česká herečka, překladatelka, publicistka, dramatička, básnířka a spisovatelka, osvojená dcera básníka a spisovatele Jaroslava Vrchlického, dlouholetá členka činohry Národního divadla v Praze. Byla literárně činná jako publicistka, autorka memoárové literatury, beletrie, próz pro děti a mládež i poezie inspirované divadlem, překládala z němčiny a ruštiny. Jejím nejznámějším literárním dílem je kniha převyprávěných příběhů z děl Williama Shakespeara Z oříšku královny Mab.

V roce 1939 vydala vzpomínkovou knihu Dětství s Vrchlickým, ve které ožívá výrazně umělecké prostředí rodiny, formované nejen proslulým otcem spisovatelem, ale i matkou Ludmilou Podlipskou, babičkou Sofií Podlipskou a pratetou Karolinou Světlou. Kapitolu z této knihy, věnovanou každoročním rodinným zvyklostem v období ohraničeném Velikonocemi a svatojánským ohňostrojem, natočila v roce 2003 Růžena Merunková v režii Hany Kofránkové.

Účinkuje: Růžena Merunková

Připravila: Jarmila Konrádová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2003.

autoři: Jarmila Konrádová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.