Eugen Brikcius: Sám jsem spasen vlastním jástvím. Malý rozhlasový výbor filozofujících básní

28. srpen 2022

Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Připravil a komentář čte: Vratislav Färber
Účinkuje: Jan Vlasák
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 28. 8. 2022

Eugen Brikcius (30. srpna 1942) je český básník, esejista a autor řady happeningů. Ve druhé polovině 60. let studoval filosofii (a sociologii) v Praze a v Londýně. Poté působil jako výtvarník a učitel. Roku 1973 byl 8 měsíců vězněn. Podepsal Chartu 77, živil se překlady a jako čerpač; roku 1980 se vystěhoval do Vídně.

Londýnské studium filosofie ukončil 1982 prací na téma ontologický důkaz. Do roku 1990 pracoval ve Vídni jako úředník. V posledních desetiletích pořádá v Praze rozličné kulturní akce, literární výlety. Rozhlasový výbor z Brikciusovy poezie sestává z textů inspirovaných převážně motivy filosofickými. V nich básník slavné myslitele a jejich učení herním způsobem chytá za slovo. Ať se jedná o vztah stínů a pravé skutečnosti v Platónově podobenství o jeskyni či o doslovné smyslové vnímání Feuerbacha. Kruciálním tématem Brikciusova veršovaného filosofování je poměr těla a duše.

autor: Vratislav Färber
Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.