Emily Dickinsonová. Americká básnířka v podání Marie Tomášové

Subtilní, záhadnou a neobyčejně senzitivní americkou básnířku Emily Dickinsonovou si připomeneme prostřednictvím její poezie, fragmentů z dopisů a ze vzpomínek na ni v jedinečné interpretaci herečky Marie Tomášové. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Pořad vysíláme u příležitosti významného životního jubilea Marie Tomášové: narodila se 18. dubna 1929 v Dobrovicích u Mladé Boleslavi.

 

Logo

Dílo Emily Dickinsonové (1830-1886) bylo objeveno a vydáno až po její smrti. Ve světové poezii je málo tak originálních a zároveň matoucích zjevů jako dílo a osobnost této americké básnířky. Současnice Baudelaira a Nerudy, spolu s W. Whitmanem a E. A. Poem patří do trojice velkých amerických básníků 19. století, ovšem do dějin angloamerické poezie vstoupila teprve čtyřicet let po své smrti.

Marie Tomášová a Otomar Krejča

Za jejího života vyšlo pouze sedm básní, to ještě anonymně a zčásti bez jejího souhlasu. Dnes jí řada moderních básníků přiznává vliv na vlastní tvorbu a světová literární kritika ji označuje za jednoho z největších lyriků všech dob.

Účinkuje: Marie Tomášová

Překlad veršů: Jiří Šlédr
Připravila a režii má Helena Glancová za autorské spolupráce Marie Tomášové.  

Pořad byl natočen v roce 1996.

autor: Petr Turek
Spustit audio