Egon Hostovský: Půlnoční pacient

7. únor 2016

Český lékař v síti špionážních centrál. V hlevní roli Jan Hartl.

Poslouchejte na Vltavě od 7. února 2016 vždy v 10:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Hrdinou šestidílného seriálu Půlnoční pacient napsaného na motivy stejnojmenné prózy českého spisovatele Egona Hostovského, je český lékař žijící v emigraci v Americe. Širší kulisy jeho příběhu tvoří doba tzv. studené války mezi Západem a Východem. Hlavní postava se právě tehdy dostane do soukolí nejrůznějších tajných služeb a musí nakonec najít svou vlastní cestu.

V sumě knih možná nejvýraznějšího představitele české „úzkostné“ prózy nepatří Půlnoční pacient k dílům klíčovým, tím je bezesporu Všeobecné spiknutí, dovršující spisovatelovo celoživotní zkoumání nitra moderního člověka vystaveného náporu totalitních systémů 20. století. Určitě je to však Hostovského román nejčtivější a možná i jedno z mála spisovatelových děl, které přímo volá po přenosu do jiného média. Ostatně právě Půlnočního pacienta si v roce 1957 zvolil proslulý francouzský režisér Henri-Georges Clouzot jako předobraz svého filmu Špióni.

02251709.jpeg

Hostovský po způsobu greenovských entertaimentů postavil svůj román na dobrodružném ději a špionážní zápletce a jako v horečnatém snu v něm žene čtenáře k překvapivé pointě. Zároveň je stejně jako v případě Grahama Greena i Hostovského Půlnoční pacient výpovědí o souboji tzv. velkých idejí a docela přízemních myšlenek. Přitom žádná z nich nedostává od spisovatele punc definitivní platnosti a pravdy.

Egon Hostovský umírá 7. května roku 1973 ve Spojených státech amerických.


Osoby a obsazení: Arnošt Malík (Jan Hartl), plukovník Howard (František Němec), Helena (Petra Špalková), hlasy (Luďa Marešová, Tereza Konrádová a Tomáš Černý) a hlasatel (Lubor Šonka)

Autor: Egon Hostovský Dramatizace: Jan KolářDramaturgie: Jana PaterováRežie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2006.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio