Edith Whartonová: Věk nevinnosti

Spojí-li Newland svou budoucnost s May, ví přesně, co ho čeká. Vybere-li si Ellen, bude každý den jiný. May, nebo Ellen?

Desetidílnou četbu poslouchejte na Vltavě od 29. února 2016 vždy v 18:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam vždy po dobu jednoho týdne.


Láska v newyorských salonech konce 19. století: „Co je to platné, když pojedete zpátky?“ vyhrkl a v jeho slovech se tajilo přezoufalé: „Jak si vás jen udržím?“

New York 70. let 19. století. Právě tam zasadila americká spisovatelka Edith Whartonová děj svého románu Věk nevinnosti. A přiznejme rovnou, že autorka napsala velký román o lásce, odvíjející se ovšem na pozadí pozoruhodné historické fresky.

Příběh Newlanda Archera, Ellen Olenské a May Wellandové se odehrává v kulisách Páté Avenue, v salonech newyorské aristokracie, kde vládnou přísná a zdánlivě neměnná pravidla. Liberální dvacáté století však už klepe na dveře a Newland Archer je vnímavý mladý muž. Zatímco May patří do starého známého světa, kde už nic nemůže nikoho překvapit a každý pokus o nedodržení přísných konvencí je stíhán trestem, Ellen je vyslancem nové doby, v níž žena není jen přívěškem svého muže. Spojí-li Newland svou budoucnost s May, ví přesně, co ho čeká. Vybere-li si Ellen, bude každý den jiný. May, nebo Ellen? A má vůbec možnost svobodné volby?

03577913.jpeg

Věk nevinnosti je dvanáctým románem Edith Whartonové, v roce 1920 byl otištěn ve čtyřech pokračováních v časopise Pictorial Review a o rok později za něj autorka jako první žena získala Pulitzerovu cenu.

Pro českého čtenáře přeložil Věk nevinnosti v roce 1933 tehdy devětadvacetiletý Aloyz Skoumal. Mimochodem Věk nevinnosti se dočkal také své filmové podoby. Film Martina Scorseseho z roku 1993 získal Oscara za kostýmy, čtyři nominace zůstaly neproměněny.

03577914.jpeg

Čte: Veronika Forejtová

Autorka: Edith Whartonová Překlad: Aloys Skoumal Rozhlasová úprava: Eva LenartováZvuk: Hana PlecháčkováHudba: Nikos EngonidisRežie: Petr Gábor

Desetidílnou četbu v ostravském studiu natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio