Dvojice něco něco staví pop trochu na hlavu. A s chutí

15. září 2021

Album Útržky, za nímž stojí v Praze usazená dvojice něco něco, přináší nejen plnou náruč zurčivých popových melodií, ale odhaluje mnohé frustrace i komunikační problémy.

Záznam koncertu kapely něco něco z festivalu Habrovka můžete ve vltavském vysílání slyštet 10. října v rámci pořadu Koncert bez hranic.  

Skupinu něco něco tvoří Alžběta Trusinová a Tomáš Tkáč – dvojice, která tvoří pár i v soukromém životě. Začali spolu hrát sice teprve v roce 2019, ale dnes mají na kontě již dvě dlouhohrající alba. Loňský debut Začíná zaznamenal poměrně velký ohlas, i proto byla očekávání při oznámení vydání druhého alba poměrně veliká.

Skupina něco něco: Alžběta Trusinová a Tomáš Tkáč

Sonické Útržky z nejisté doby

Album Útržky vyšlo na konci srpna a v mnoha ohledech svého předchůdce překonalo. „Ani nevím, zda bychom na tom albu měli udělat něco jinak. Myslím, že se povedlo,“ říká o nahrávce Alžběta Trusinová. Tomáš Tkáč si tím tak jistý není, ale i on potvrzuje, že jejich novinka je oproti prvnímu albu mnohem dotaženější i produkčně propracovanější.

Útržky přináší euforické melodie i vážnější podtóny, skrz tanec a hravé rytmy probleskuje podivně nejistá nálada doby. Alžběta Trusinová a Tomáš Tkáč si album vydali na svém vlastním labelu Divnosti, který podle Tkáče vznikl velmi prozaicky: „Byl jsem tak trochu frustrovaný z toho, že mou hudbu nikdo vydat nechtěl, tak jsem si založil vydavatelství.“ Sázka vyšla, label Divnosti vydal během krátké doby hned několik ceněných nahrávek – Člověk krve, Ima Teva nebo album další Tkáčovy skupiny Pris, a letos získalo cenu Vinyla. Něco něco pokřtí nové album 30. září v pražském klubu Bike Jesus ve společnosti skupiny Margo.

Spustit audio

Související