Dunkerk. Christopher Nolan vytváří hollywoodský blockbuster nového typu

17. srpen 2017

Film jako architektura a hudba... Režisér Christopher Nolan (Temný rytíř, Počátek, Interstellar) ve svém novém filmu přináší vynikající rytmus válečných obrazů plných úzkosti.

Dunkerk aktuálně vévodí návštěvnosti českých kin a spekuluje se už i o možných oscarových nominacích. Válečné drama Christophera Nolana vychází z historických událostí.

Britské vojáky společně s dalšími spojenci na plážích severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940 obklíčila nacistická armáda. Většina ze 400 tisíc britských vojáků tamodtud unikla jen s pomocí drobného civilního loďstva, které přes kanál La Manche přispěchalo na pomoc. V Nolanově Dunkerku sledujeme evakuační drama Britů na vodě, na souši i ve vzduchu.

V takřka bezejmenných hlavních rolích se představují Fion Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy, Mark Rylance, Harry Styles a Kenneth Branagh. „Film zachycující největší evakuační operaci druhé světové války není anomálií jen vedle současných hollywoodských blockbusterů, ale také v rámci Nolanovy filmografie,“ napsal o filmu Martin Šrajer.

V textu pro Advojku také o Dunkerku tento filmový publicista mluví jako o zážitkové kinematografii. „Christopher Nolan vytváří hollywoodský blockbuster nového typu,“ míní o režisérově kariéře i obrazovém a rytmickém přístupu změnu filmový vědec Radomír D. Kokeš z Masarykovy univerzity.

Poslechněte si záznam diskuse o kvalitách Dunkerku, které se v pořadu Slovo o filmu účastnili Pavel Sladký, Ondřej Pavlík, Radomír Douglas Kokeš a Martin Šrajer. Mluvíme o některých klíčových scénách, hercích, Nolanově architektuře filmu, časových rovinách filmu, třech vzájemně se doplňujících liniích filmu nebo čase jako nepříteli hlavních postav.

Pořad také doplňuje ukázka ze soundtracku Hanse Zimmera (kromě filmů Christophera Nolana složil hudbu např. k filmům Rain Man, Gladiátor, Piráti z Karibiku, Thelma a Louise, Lví král ad.) a komentář jeho práce s tzv. Shepard tones (resp. o Shepard-Rissetově glissandu).

autor: Pavel Sladký
Spustit audio