Drak je divadlo, které funguje na principech osobní odpovědnosti a tvůrčího nasazení

5. červen 2019

Úspěšné královehradecké Divadlo Drak oslavilo v předchozí sezóně 60 let od svého založení. Jak se v Draku ohlížejí za uplynulými roky a co mají v plánu do příštích let?

Pátým rokem Drak umělecky vedou režisér Jakub Vašíček s dramaturgem Tomášem Jarkovským. Svými inscenacemi do jisté míry navazují na nejúspěšnější tituly minulých sezón. Pracují totiž se silnými stránkami drakovského souboru. „Od začátku jsme se snažili absorbovat všechno to, v čem je Drak silný – hudebnost, ansámblovost, osobní odpovědnost a vnitřní propojení s divadlem. Na druhou stranu máme vlastní výrazový jazyk a soubor jsme vedli k tomu, aby jej přijal a akceptoval. Našli jsme společnou řeč, navzájem se obohacujeme a snad je to vidět i na inscenačních výsledcích,“ vysvětluje Tomáš Jarkovský.

Divadlo Drak: Bílý tesák

Veleúspěšné jméno kulturní instituce může být v rukou tvůrců dvojsečnou zbraní – dobrá pověst zavazuje. Podle Jakuba Vašíčka je to ale závazek především obohacující: „S tímhle odkazem se v Draku pracovat musí. Všechno se dělá naplno a já myslím, že věci, které Josef Krofta a další do divadla zaseli, se daří přenášet dál a dál, do dalších generací – a to jak hercům, tak technikům. Když se věci dělají s odpovědností a nasazením, tak se to vyplatí. To v Draku zůstalo.“

Jak se tvoří v ansámblovém divadle pro děti?

Dětská divácká obec, to je věkově a tudíž i zájmově velice široké spektrum. Repertoár Divadla Drak tvoří inscenace od tzv. mateřinek až po náročnější kusy pro teenagerské publikum.

„Témata volíme s ohledem na věkovou skupinu. Vždycky hledáme společnou sdílenou zkušenost s divákem toho určitého věku, abychom nekázali a nedělali něco jen proto, že se to tak má dělat,“ popisuje Tomáš Jarkovský.

Jaký mají oba tvůrci vztah k použití loutek na divadle? Kde lze podle nich mezi českými herci najít šikovné loutkáře? Jak proměňuje prostory Draku každoroční festival Divadlo Evropských regionů? A co chystá Drak na další sezónu? Poslechněte si celý rozhovor včetně písniček z drakovských inscenací a hudební blok Dominka Gajarského.

Spustit audio

Související