Dopady koronaviru na kulturní sektor mapuje nový výzkumný projekt

21. duben 2020

Katedra produkce DAMU a Katedra arts managementu VŠE spustili komplexní dotazníkové šetření zaměřené na stav kulturního sektoru v souvislosti s pandemií COVID-19. Cílem výzkumu je detailně popsat a vyčíslit ekonomický dopad na všechny oblasti živého a výtvarného umění.

Oficiální grafika výzkumu Dopady koronaviru na kulturní sektor

Výzkum mapuje finanční dopady za aktuální měsíc včetně odhadů na měsíce následující. Data budou sbírána za oblast profesionálního umění: divadla (tanečního a pohybového umění včetně nového cirkusu), hudby a výtvarného umění.

„Sběr dat máme rozdělen do tří sekcí. V té první se nám organizace nebo jednotlivec představí. Další část se týká dat za rok 2019, která potřebujeme kvůli verifikaci vůči reálnému dopadu a ve třetí části sbíráme data za rok 2020 a tedy za měsíce březen a duben. V případě roku 2019 například zjišťujeme roční obrat, počty zaměstnanců, roční tržby za vstupenky atd. Za rok 2020 nás zajímá v případě organizací reálný ekonomický dopad – tedy kolik utržily za vstupenky, kolik neutržily, nebo jaká byla návštěvnost.“ Vysvětluje Jakub Grosman z Katedry arts managementu Vysoké školy ekonomické.

Sběr dat probíhá na úrovni kulturních organizací i nezávislých umělců, včetně technických, administrativních či organizačních profesí v oblasti kultury. V případě jednotlivců se jedná o osoby podnikající (OSVČ) i nepodnikající.

„Jednotlivců je v oboru kultury opravdu hodně. V dotazníku se jich ptáme, kolik peněz utržili, jakou mají finanční rezervu a jak dlouho jim vydrží, jaký mají odhad ušlých zisků za dube atd.“ Uvádí konkrétní příklady z online dotazníků Jakub Grosman.

Anonymizovaná data budou zpřístupněna pro výzkumné účely AMU a VŠE a poskytnuta dalším zapojeným institucím. Poslouží také jako cenná zpětná vazba pro všechny respondenty.

„Se sesbíranými daty můžou pracovat orgány státní správy. Zájem už projevil magistrát hlavního města Prahy a také Ministerstvo kultury, kterým můžeme data dodat v agregované a kumulované formě.“ Říká Jakub Grosman.

Sběr dat bude opakován v měsíčních intervalech, aby byly výzkumné týmy schopny přesněji mapovat celý průběh krize. Koordinátorem výzkumu je Institut umění – Divadelní ústav. První fázi sběru dat končí 22. dubna o půlnoci, dotazník je dostupný zde.

Spustit audio

Související