Pražská kultura ve stavu nouze. Jak reaguje pražský magistrát na zrušené nebo odložené kulturní akce?

25. březen 2020

Pražský magistrát vydal doporučení příjemcům grantů a dotací v oblasti kultury a umění. O tom, k jakým krokům přistoupil ve vztahu ke svým příspěvkovým organizacím a také k neziskovému sektoru, mluvila radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Stav nouze a omezení pohybu obyvatel na území České republiky, stejně tak uzavření kulturních institucí a zrušení uměleckých a kulturních akcí, bude mít závažné dopady na celý kulturní sektor. Tyto dopady se snaží na celorepublikové úrovni mapovat Ministerstvo kultury, ale na regionální úrovni i jednotlivá města či kraje.

Pražská radní pro kulturu, cestovní ruch a výstavnictví Hana Třeštíková za hnutí Praha Sobě

Na konci ledna zveřejnil pražský odbor kultury výsledky dotačního grantového řízení – tedy schválené jednoleté i víceleté granty. Už teď je ale patrné, že řada z plánovaných festivalů, koncertů, výstav, premiér, konferencí a mnoho dalších akcí se neuskuteční. Žadatelé tak nebudou moci splnit své závazky.

„Vyzvali jsme všechny příjemce grantové podpory, ať se co nejdříve spojí s odborem kultury pražského magistrátu. Asi nebude možné řešit nastalé komplikace nějak globálně, ale spíše s každým žadatelem projednáme individuálně jeho situaci. Budeme tak zjišťovat, zda se akce přesouvají a zda budeme muset přistoupit k sepisování dodatků ke smlouvám. A pokud už došlo k vynaložení nákladů na akci, která musela být zrušena, tak zjišťujeme, zda bude možné ponechat grant alespoň v poměrné výši. Prosíme proto všechny, kterých se to týká, aby se ozvali odboru kultury pražského magistrátu,“ apeluje na pražské kulturní organizace radní pro kulturu Hana Třeštíková.

Čtěte také

Pražský magistrát mapuje i situaci svých kulturních příspěvkových organizací, zvláště tedy ekonomické ztráty, které už jsou a ještě budou způsobeny v důsledku jejich uzavření. „Stále sčítáme ztráty našich kulturních příspěvkových organizací a jeví se to tak, že denně dochází ke statisícovým až milionovým ztrátám,“ dodala radní Třeštíková.

Spustit audio