Do speciální ranní Mozaiky dorazily osobnosti Pražského jara. Letošní 78. ročník začíná již v pátek 12. května

10. květen 2023

Do Prahy míří umělci z celého světa, aby společně oslavili největší hudební svátek v České republice. V pátek 12. května totiž začíná již 78. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Zahájení bude tradičně patřit cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast, připraveno je ale dalších více čtyřicet koncertů. Ty se až do 2. června odehrají v Rudolfinu, Obecním domě a na dalších jedenácti místech Prahy. 

Jaké bude letošní Pražské jaro? Jaké hvězdy hudebního nebe do Prahy přijedou? A jaké skladby na koncertech zazní? To nám ve středeční ranní Mozaice, kterou jsme živě vysílali z rozhlasové kavárny Radiocafé, řekli dramaturg Pražského jara Josef Třeštík a ředitel festivalu Pavel Trojan, který hned v úvodu prozradil, kdy se začal připravovat aktuální ročník Pražského jara: „První črty letošního ročníku vznikaly před čtyřmi lety a v případě zahajovacího koncertu – Tomáše Hanuse a orchestru Velšské národní opery – možná ještě dříve. Myslím, že to bylo někdy kolem roku 2015, kdy poprvé padlo jeho jméno. Vyslovil ho tehdejší ředitel festivalu Jiří Bělohlávek,“ zavzpomínal Trojan.

Nový ředitel festivalu se také zamyslel nad budoucností této prestižní přehlídky klasické hudby. „Pražské jaro je vybroušený diamant. My ho nechceme žádným způsobem výrazně proměňovat. Prahu čeká mnoho výzev, třeba i dlouhodobých. Až se jednou otevře Vltavská filharmonie, tak tady bude skutečně moderní sál, který bude mít kapacitu srovnatelnou s těmi evropskými. Pražské jaro tam určitě sehraje důležitou roli. My máme ambici, aby každý z koncertů, který se objeví v programu Jara, nebyl v ničem průměrný a aby to byly koncerty, které není možné slyšet nikde v Evropě.“

Pro Pražské jaro jsme vytvořili exklusivní program. Byla jsem inspirována tím, co vidím kolem sebe a kolik krutosti je kolem nás. Ale zároveň jsme nechtěli, aby to byl depresivní program, ale abychom si uvědomili, co máme krásy kolem sebe. V mém programu tak vedle pěti písní Roberta Schumanna zazní Gustav Mahler.
Altistka Bella Adamova zve v ranní Mozaice na Pražské jaro

Festival bude slavnostně zahájen v pátek 12. května. Na programu koncertu, který začíná ve 20 hodin v Obecním domě v Praze, a který vysíláme na Vltavě v přímém přenosu, bude tradičně Smetanova Má vlast. Tentokrát ji v Praze zahraje orchestr Velšské národní opery pod taktovkou svého šéfdirigenta Tomáše Hanuse. „Měl jsem příležitost slyšet toto provedení ve Walesu a podle toho soudím, že můžeme očekávat svěží pohled Tomáše Hanuse na toto dílo, současně informovaný zdejší tradicí. Hanus o tom mluví tak, že pokud chce dirigent přijít s novým, čistým pohledem a přístupem, tak je ideální, aby to nastudoval se zahraničním orchestrem. Čeští muzikanti toto dílo mají tak zažité, že pro dirigenta je velmi obtížné to změnit,“ uvedl v Mozaice dramaturg přehlídky Josef Třeštík.

Čtěte také

Dále vypíchl několik výrazných bodů z letošního programu. „Určitě bych rád upozornil na francouzského violistu Antoina Tamestita, který bude residenčním umělcem letošního Pražského jara. Vystoupí na celkem čtyřech koncertech. Také zvu na koncert Symfonického orchestru bavorského rozhlasu s Danielem Hardingem, kde zazní Mahlerova sedmá symfonie. Na Pražském jaru letos také vystoupí proslulý francouzský orchestr dobových nástrojů Les Talens Lyriques a nesmím vynechat ani Essenskou filharmonii v čele s Tomášem Netopilem, která zahraje v pátek 19. května v Rudolfinu.“

Ve čtvrtek 18. května vysíláme na Vltavě další přímý přenos z Pražského jara, a to koncert, který se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu. Na den přesně sto let od prvního pravidelného vysílání Českého rozhlasu vystoupí na Pražském jaru Symfonický orchestr Českého rozhlasu, a to společně německým dirigentem Corneliem Meisterem a houslistou Janem Mráčkem. 

Spustit audio

Související