Divoká cesta do hlubin ženy. Hana Lundiaková napsala další prózu s puncem literárního punku

22. duben 2021

Spisovatelka a písničkářka Hana Lundiaková, na hudební scéně vystupující pod jménem Stinka, literárně debutovala v roce 2010 povídkovou sbírkou Vrhnout, k jejímž stěžejním rysům patřila vedle experimentování s jazykem také eroticky laděná smyslovost. V tomto směru autorka ještě přitvrdila o dva roky později ve své druhé knize Černý Klarus, a divokostí – tentokrát ovšem hlavně jazykovou – vynikal i její román Imago z roku 2014, za který byla nominována na cenu Magnesia Litera.

Přebal knihy Hany Lundiákové: Co je ti do toho

Kniha nazvaná Co je ti do toho a vydaná nakladatelstvím Větrné mlýny sice čítá pouhých sto padesát stran, ale autorka se v ní osobitým způsobem dotýká hned několika velkých témat – počínaje lidskou osamělostí a silou mateřského pouta konče. Protagonistkou románu je třiatřicetiletá žena, manželka a matka žijící v Praze a zaměstnaná v nenáviděném korporátu, kterou ze zaběhlé životní rutiny vykolejí setkání s neznámým třináctiletým chlapcem. Kluk s čírem na hlavě, kterému něžně přezdívá Kohoutek, je zpočátku pouhým zpestřením jejích cest k synově škole, jednoho dne však neviditelná zeď oddělující dva cizí lidi v rozdílných fázích života padne – a strhne s sebou i nejednu masku, kterou hrdinka v Kristových letech doposud nosila kvůli rodině, práci či veřejnosti.

Manželka, milenka, ale hlavně matka

Přestože mezi nesourodým párem vládne značné erotické napětí, nakladatelská anotace rozhodně nelže, když tvrdí, že tohle není nějaká Lolita naruby. Příběh Hany Lundiakové nepojednává zdaleka jen o fyzické přitažlivosti a zakázané lásce, protagonistku k záhadnému chlapci neodolatelně vábí především množství protikladů, které v jeho povaze a chování postupně objevuje a které v ní samotné vyvolávají neméně početné a protichůdné emoce: zvědavost, soucit, něhu, ale též zmatek a vztek.

Grafická úprava knihy Hany Lundiakové: Co je ti do toho

Sázka na nejistotu se vyplatila

Autorka vskutku není z těch, kdo svým čtenářům dopřávají iluzorní uspokojení z hladce se odvíjejících příběhů a jednoznačných odpovědí na otázky s nimi spojené. Její hrdinka je naopak postavou neustále klopýtající, pochybující a váhající, která za své radostné opojení platí pocitem viny a jejíž chování i jednání vykazuje sympatickou míru spontánnosti a omylnosti. Knihou Co je ti do toho tak Lundiaková organicky navazuje na své starší prózy, v nichž relativizovala a ironizovala nejen hodnoty většinové společností, ale do jisté míry i praxi literárního mainstreamu.

Během léta 2021 bude Vltava vysílat tuto knihu jako desetidílnou Četbu s hvězdičkou.

autor: Petr Nagy
Spustit audio

Související