Dívka s holubicí a sochy domů. Výtvarník Krištof Kintera vydává knihu o brutalistní architektuře

23. květen 2023

Pokud jste v poslední době navštívili park na Klárově naproti Kunsthalle Praha, tak jste nemohli minout osobitou výstavu výtvarníka Krištofa Kintery, který zde zasadil sochy domů – sedm pražských realizací z druhé poloviny minulého století. O výstavě teď vychází publikace Dívka s holubicí a sochy domů, která bude pokřtěna tuto neděli v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu.

Záměrným ničením svých děl upozorňuje Kintera na křehkost architektury

„Jsem si vědom, že to téma je diskutovaný, vyšlo o něm mnoho zajímavých knih, ale přesto je to pořád téma, který je žhavý, který je aktuální, který je něčím i traumatizující a bolavý. Takže jsem se nezalekl toho, že děláme další projekt, další knihu o tomhle tématu, protože mi přijde, že je pořád strašně důležitý. Ta kniha je navíc až v druhým plánu. Důležitý bylo uskutečnit tu realizaci, a to, že k ní vyšla kniha, je vlastně takový chtěný bonus,“ vysvětluje autor Krištof Kintera vznik publikace Dívka s holubicí a sochy domů.

Komu je nová kniha určena? Jak bude vypadat křest publikace na festivalu 4+4 dny v pohybu? A jaké aktuální výstavy stojí za vidění? Poslechněte si celý rozhovor s výtvarníkem Krištofem Kinterou. 

autoři: Tomáš Klement , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.