Divákům se nemusí servírovat na zlatém podnose

17. srpen 2004

Islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson k nám jezdí, řečeno jen s mírnou nadsázkou, jako domů. V roce 1996 uvedl na karlovarském festivalu snímek Zimnice, o rok později Ďáblův ostrov a před čtyřmi lety film Andělé všehomíra. V českých kinech se hrál i snímek Sokoli. Letos Fridriksson v Karlových Varech soutěžil se svým novým opusem nazvaným Niceland.

V režisérově tvorbě má jeden primát: "Je to první film, který jsem současně s režií také neprodukoval. Velmi se mi líbil scénář, do kterého jsem nemusel vůbec zasahovat, a tak jsem nabídku přijal," dodává. Snímek nakonec vznikl v koprodukci Islandu, Německa, Velké Británie a Dánska. Fridriksson se v něm tradičně zabývá "divnými" lidmi na okraji společnosti, tentokrát zachycuje příběh a vztahy mentálně retardované dvojice a svérázného obyvatele skládky. Mladík si jde na smetiště pro odpověď na otázku, co je smyslem života; tahle informace má pomoci jeho přítelkyni překonat nemoc. Nakonec se to dozví a milovaná dívka se skutečně uzdraví. Divákům ovšem zůstane odpověď skryta. "Myslím si, že se divákům nemusí všechno servírovat na zlatém podnose. To dělá americká kinematografie. Přirovnal bych ji ke stánku rychlého občerstvení - jdete tam a předem víte, co budete jíst. Evropský film by měl být dobrou restaurací, kde se stále dá zkoušet něco nového," vysvětluje Fridriksson.

U poroty hlavní soutěže snímek Niceland neuspěl. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že talentovaný severský filmař (ročník 1954) přišel s dalším osobitým dílem. "Už v textu jsem viděl krásu. A když jsem si představoval skládku, kde se odehrává značná část děje, byla také krásná. Každá věc, každý předmět tu má své opodstatnění, svoji funkci. Neuvažoval jsem o tom, jaké pocity budou mít diváci, chtěl jsem prostě natočit svým způsobem krásný film," říká režisér. Herecké obsazení filmu je (ač je snímek natočen v islandštině) mezinárodní; bezdomovce na skládce hraje například Skot. "Musím říct, že mezi Islandem a Skotskem existuje propojení a moji skotští herci v sobě mají hodně islandského," vysvětluje tuto skutečnost Fridriksson.

Fridrik Thor Fridriksson
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.