Dinosauři na zahradě, Masarykovy kamenné boty a palác pro včely. Nechte se vést Atlasem spontánního umění

23. červenec 2017

Poznali se po padesátce. Ona mu jednou k narozeninám dala barvy a tak určila náplň jejich dalšího života. Manželé Šítalovi malovali každodenní scény, výjevy ze zájezdů, své sousedy, krajinky. Jsou autory několika set naivistických dílek a i na jejich tvorbu upozorňuje kniha, kterou jsme listovali v nedělní Čajovně.

„Celé to začalo, když jsem před pár lety četl článek od Pavla Konečného v ádvojce,“ zmiňuje svého kolegu, znalce a sběratele art brut a amatérského umění, jeden z autorů atlasu Šimon Kadlčák. „Popisoval tam několik zajímavých míst a tvůrců a mně napadlo, že by na tohle téma mohla vzniknout mapa.“

Z mapy se vyklubala třísetstránková kniha. Vyšla před pár týdny v nakladatelství ArtMap a zavede vás na 16 míst s málo známými díly a do 9 muzeí s expozicemi uměleckých autodidaktů, která jsou rozesetá po Česku a volně přístupná veřejnosti. U každého místa najdete mapku, fotky i medailonek autora.

Muzeum spiritismu, obří polystyrenový betlém nebo skalní sochy blanických rytířů, detailní kresby i malby na stěnách vinných sklípků. Formální pestrost výtvorů je poutavá stejně jako příběhy těch, kdo kromě svého obyčejného života vedli ještě druhý, plný tvůrčího zápalu.

Poslechněte si rozhovor se Šimonem Kadlčákem o vzniku knihy i o osudech děl stojících za okrajem oficiální kulturní produkce. A hlavně, zalistujte atlasem a vydejte se na netradiční kulturní výlet.

Spustit audio