Deset let lásky k novému cirkusu. Šárka Maršíková popisuje, proč patří čeští artisti mezi oborovou špičku

28. duben 2020

„Je tady niterná potřeba překračovat hranice a dělat představení na světové úrovni,“ říká na adresu českých novocirkusových artistů Šárka Maršíková. O svém vztahu k této disciplíně i o fungování centra Cirqueon, které na podporu nového cirkusu před deseti lety založila, mluvila ve Vizitce s Ondřejem Cihlářem.

Na gymnáziu ji i díky skvělé učitelce bavila chemie, a proto se rozhodla, že se po maturitě přihlásí na přírodovědeckou fakultu. Vystudovala bakalářskou toxikologii, záhy jí ale došlo, že přírodní vědy její vysněný obor nejsou. Koupila si proto Učitelské noviny, kde ji zaujalo, že na DAMU se dá studovat produkce, a přihlásila se tam. Když pak pracovala v produkčním týmu festivalu Letní Letná, potkala se s novým cirkusem. Miluje ho dodnes. „Nový cirkus mě baví i po deseti letech. Mám ráda přemýšlení cirkusáků, rodinnou komunitu, to, jak si navzájem pomáhají. Mám ráda i celou atmosféru, která je jiná než u divadla nebo u tance,“ řekla Šárka Maršíková, ředitelka pražského Centra pro nový cirkus Cirqueon, ve vltavské Vizitce.

03171715.jpeg

Centrum, které založila jako nezbytnou základnu pro profesionální i volnočasovou novocirkusovou přípravu a tvorbu, funguje v pražských Nuslích právě deset let. V současnosti je kvůli pandemii koronaviru zavřené, své dospělé i dětské žáky ale udržuje ve formě skrze videa sdílená na facebookové stránce.

Nuselské dvorky on-line

Cirqueon se paralelně chystá na speciální ročník festivalu Nuselské dvorky, který si klade za cíl upozornit na tuto opomíjenou městskou čtvrť. „Na jednu květnovou sobotu vždy zaplníme zapomenuté dvorky novým cirkusem, představeními, workshopy, storytellingem, pohádkami pro děti a kreativními dílnami pro malé i velké,“ píše se na webu festivalu. Konkrétní podoba letošní akce je ale podle Šárky Maršíkové překvapení, na které je třeba si počkat až do poloviny května.

Šárka Maršíková

Šárka Maršíková v minulosti trénovala závěsnou akrobacii na hrazdách, od doby, co platforma Cirqueon začala provozovat tělocvičny, se ale prý hrazdy nedotkla. „Baví mě taky trénink stojek, naopak rozzuřit mě dokáže žonglování. Lektoři se mi za to smějí.“

Čtěte také

V České republice neexistuje profesionální novocirkusová škola, přesto se český nový cirkus podle Maršíkové zařadil do prvního výkonnostního stupně vedle severské či francouzské souborů. „Český nový cirkus má svá témata a specifika, ale situace se hodně mění tím, že se sem vracejí mladí cirkusáci, kteří byli na studiích v zahraničí. Je tady niterná potřeba překračovat hranice a dělat představení na světové úrovni.“ Špičkový soubor La Putyka posluchači českého rozhlasu pravděpodobně znají, příkladem úspěšné mladší generace je pak artista Filip Zahradnický, o jehož úspěchu na mezinárodní scéně byla ve Vizitce také řeč.

Spustit audio

Související