Déjà vu

26. leden 2023

Album dne, které připravil Otakar Svoboda, je tentokrát ohlédnutím za deskou z roku 1970. Tehdy ji natočila čtveřice David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash a Neil Young a dala jí název „Déja vu“. Ve středu 18. ledna první z nich, David Crosby zemřel. Proto to ohlédnutí.

(…) Mimořádná sestava mimořádných osobností tehdejšího hudebního světa, to je deska Déja vu čtveřice Crosby Stills Nash and Young. Super kapely, jaké se občas objeví a velmi brzo povětšinou rozpadnou, jejich ega se zpravidla neshodnou. Byl to osud i jejich, ale zanechali po sobě tuto naprosto mimořádnou desku na pokraji žánrů, nejspíš označitelnou jako folkovou. Vůbec není podstatné, kdo na desce doplnil nástroje nad rámec těch, které měli v rukou tito čtyři vokalisté. Právě souhra jejich hlasů byla určující. Desky se prodalo na 8 milionu kusů, stala se trvalým zápisem v historii populární hudby a dokladem, jaké skvělé nahrávky tehdy vycházely. A to si uvědomme, že mluvíme o roku 1970, kdy se děly obecně v muzice věci. Namátkou Yes, King Crimson, Pink Floyd, Bob Dylan, Joni Mitchell, Santana, Rolling Stones, dojíždějící Beatles, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Doors, Miles Davis, mohl bych jmenovat ještě dlouho. Ale přesto se Crosby Stills Nash a Young do historie zapsali, vešli se, vytrvali. (…) 

autoři: Otakar Svoboda , Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.