David Sandborn – Time And the River

9. prosinec 2015

Na první pohled byste mu dodnes neuvěřili jeho ročník 1945. Se svou pohlednou tváří mohl by hrát v televizních sitkomech. Byl vícekrát ženat, postupem své úspěšné hudební cesty získal status movitého jazzmana. Začínal jako chudý experimentátor, zbohatl na ease listening pop jazzu.

Má syna Jonathana, kterému od svého debutu v roce 1975, věnoval jedno album za druhým. Jonathan Sanborn, obdobně jako jeho kamarád Kyle Eastwood, hraje na baskytaru a kontrabas. Jeff Simon ve své recenzi „Time and the River“ (The Buffalo News, 15.4.2015) připomíná, že velký mág moderního jazzu Gil Evans ve svém orchestru Sanborna pověřil funkcí okořenit celé dílo, nikoliv sólovat. Umělecko-průmyslový osud Davida Sanborna byl tehdy předznamenán. Přitom tenkrát v mladých letech, Sanborn hrával na tenorsaxofon a pod mocným vlivem Gila Evanse uplatňoval prvky free jazzu.

Také mezi altsaxofonisty jsou umělci a stylisté. K těm prvním patří například Charlie Parker nebo donedávna aktivní Lee Konitz a těm druhým vévodí David Sanborn (Richie Cole, Eric Marienthal, Dave Koz). Sanborn je význačným reprezentantem pop jazzu; propojuje rhythm & blues s funkem a soulem. V jeho vyhraněném stylu je rozhodující zářící, až laserově prožhavený zvuk. Už na svém samostatném debutu Taking Off spolupracoval s baskytaristou Marcusem Millerem. Téhož roku se blýsknul na albu Davida Bowieho Young Americans. Čtyři desky nahrál s bájným Paul Butterfield Blues Bandem. Spolupracoval s Jamesem Brownem, Bryanem Ferrym, Steviem Wonderem, Paulem Simonem, Brucem Springsteenem, Jamesem Taylorem, Eltonem Johnem, Santanou, Lou Reedem, Ericem Claptonem, Leonardem Cohenem a dalšími.

Je pozoruhodné, že Sanborn v mládí studoval pod vedením avantgardních saxofonistů (Roscoe Mitchell, Julius Hemphill), kterým věnoval svou ojedinělou, ryze jazzovou nahrávku „Another Hand“ (1991). Dnes je to multimilionář a kromě luxusního domu na břehu Hudsonu v N.Y. vlastní pár čivav.

David Sandborn a další stars:
autor: Petr Zvoníček
Spustit audio