David Drábek: Koule. Příběh vrhačky

31. prosinec 2021

Hlavní hrdinkou komedie je bývalá slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných, ale i bolestných protikladů. Uvedení inscenace v lednu 2011 vyvolalo nebývalý ohlas. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Milena, atletická královna (Pavla Tomicová - Malá), moderátor (Jan Vondráček), asistent (Jan Hušek), zvukař (Miroslav Hanuš), otec (Jan Szymik), matka (Zdeňka Sajfertová), teta (Apolena Veldová), strýc (Milan Kačmarčík), Jaroslav Hácha, trenér (Rostislav Novák), Mirka, kolegyně z repre (Lucie Polišenská), Janka, kolegyně z repre (Kamil Halbich), Radmila, nedostižná legenda (Johanna Tesařová) a další
Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Ladislav Železný
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: 2011

O svých inspiračních zdrojích a motivacích pro napsání této hry tehdy David Drábek řekl:

Inspiraci reálnými postavami nepopírám, ale šlo mi daleko víc o to vytvořit příběh vskutku obojživelné české dominy, symbol toho, co je na Češích křupanské a zoufalé, ale i zvláštně neodolatelné a vlastně životné. Směs kýče a podivného smutku tohohle plebejského národa. I s jeho trumfem v podobě smyslu pro humor.

A dál je tu strašidelné téma státem řízeného dopingu, kdy bylo sportovcům dávkováno takové množství svinstev, že jim to nevratně poškodilo zdraví. A do tohohle ďábelského bolševického projektu byla zapojena i spousta lékařů, kteří tak prohráli zápas se svým svědomím a přísahou – o tom je hra Koule víc než o čemkoliv jiném.

David Drábek

Dodejme, že hra se zároveň vysmívá rozhlasové maše a kýčovitým talk show plným jalového žvanění a falešného pochopení pro všechny ty hodné lidičky.

Dvě hlavní role, atletka Milena a Moderátor, se staly příležitostmi pro Pavlu Tomicovou a Jana Vondráčka. O tom, že je bezezbytku vyplnili, svědčí i jejich umístění v anketě o nejoblíbenějšího rozhlasového herce Neviditelný herec za rok 2011. Samotná hra Koule se pak stala podle stejné ankety nejoblíbenějším pořadem roku.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Martin Velíšek
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.