Daguerrotypie Ondřeje Přibyla v Galerii Laboratorio

30. listopad 2012

Galerie Laboratorio, sídlící ve druhém patře funkcionalistické budovy bývalých Elektrických podniků v Bubenské 1 v Praze 7-Holešovicích, byla otevřena výstava daguerrotypií čtyřiatřicetiletého fotografa Ondřeje Přibyla nazvaná „Děti“.

Ondřej Přibyl vloni ukončil svá studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde studoval fotografii u Pavla Štechy a Ivana Pinkavy, doktorandskou prací a výstavou „Znaky příčinnosti – proces daguerrotypie“. V ní se tvůrčím způsobem vrátil po pěti letech zkoušek a bádání k dávno nepoužívané, pracné a nebezpečné technologii, jejíž součástí je vyvolávání v parách rtuti. Tu ve 30. letech 19. století vyvinul a v roce 1839 si nechal patentovat francouzský malíř a vědec Louis Daguerre.

Přibylovu výstavu zahajoval v Galerii Laboratorio Aleš Roleček. Karel Oujezdský se ho zeptal, o čem všem v souvislosti s Přibylovým souborem daguerrotypií s dětskými portréty uvažoval.

Výstavu daguerrotypií Ondřeje Přibyla nazvanou „Děti“ si můžete v Galerii Laboratorio ve druhém patře budovy bývalých Elektrických podniků v Bubenské ulici číslo 1 v Praze 7-Holešovicích, jen pár kroků od zastávky metra Vltavská, prohlédnout až do 11. ledna.

Spustit audio