Country hudba mysteriózní a strašidelná

24. únor 2017

Vydavatelství Albion vydalo kompilační album Strange Country, které ve světě hudny znamená historický průřez. Dosahuje až do 60. let a představuje písně z ranku „strange“, tedy zvláštní, divné, v angličtině je pro ně příznačný výraz „haunting“, tedy strašidelné.

Skladba Balada o Cable Hogovi pochází z westernu z roku 1970 a hraje ji skupina Calexico. Křehká Jolie Hollandová, jejímž fanouškem je Tom Waits, nazpívala píseň Crush In The Ghetto.

Do kompilačního alba Strange Country byl vybrán též staršina s copem Willie Nelson a jeho balada o kazateli, který neunesl bolest zlomeného srdce. Rubber Room je vystlaná cela, ze které nejenže není úniku, ale není v ní možná ani sebevražda. O hrůzách šílentví psal mrazivé country balady Porter Wagoner.

autor: Michael Kyselka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.