Co (ne)čtou dnešní děti?

8. prosinec 2011

Ve čtvrtečním vydání Čajovny se zaměříme na knihy pro malé čtenáře. Pro literaturu obecně je předvánoční období klíčové a také dětské čtivo, leckde doplněné o hračky a jiné zábavné předměty, je v některých obchodech zcela nepřehlédnutelné. Vedle stálic typu Krtek nebo Děti z Bullerbynu jsou k mání i zcela mimořádné počiny, někdy až umělecky laděné s velmi netradičním obrazovým doprovodem.

Moderátorka Kateřina Rathouská si do diskuse pozvala zástupce zcela odlišných subjektů. Za malé nakladatele přijde Tereza Horváthová z Baobabu. „Věnujeme se vydávání původních textů a zajímavých překladů. Spolupracujeme s nastupující generací výtvarníků. Organizujeme a iniciujeme menší kulturní akce zaměřené na propagaci nekomerční literatury a divadla, pořádáme literární čtení a výstavy,“ píše se na webových stránkách baobab-books.net.

Za velké domy dorazí programový ředitel beletristických nakladatelství společnosti Albatros Media Ondřej Müller. Společně s nimi usedne za jeden stůl také Joachim Dvořák z Labyrintu, který se orientuje na dospělé publikum, svou edicí Raketa se však snaží oslovit „děti chytrých rodičů“. Mezi autory tu dominuje Petr Sís s ilustrovanými knížkami Zeď / Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, Strom života nebo Ptačí sněm.

02495869.jpeg

V debatě budeme hledat mimo jiné odpovědi na otázky, co dnes děti zajímá, jaká témata na trhu podle názoru hostů chybí, po čem nejčastěji v knihkupectvích sahají matky a otcové a co vybírají pro své potomky, které tituly se zaplatí samy a které je třeba podpořit dotací, pokusíme se také porovnat situaci v České republice se zahraničím a připomeneme zvýšení DPH s jeho možnými důsledky.

autor: krs
Spustit audio