Co by bylo kdyby. I těmito úvahami se zabývá Bernhard Schlink ve své nové divadelní hře

27. květen 2021

20. červenec je název nové divadelní hry známého německého autora Bernharda Schlinka. Je myšlenkovým experimentem. V knižní podobě útlý svazeček, čítající necelých sto stránek. Zveřejnilo ji švýcarské nakladatelství Diogenes. Zatím se neví, jaká divadla a kdy ji budou mít na repertoáru. Eva Novak ji četla a referuje.

Přebal knihy Bernhard Schlink: 20. Juli. Ein Zeitstück

20. červenec, neúplné datum. Ovšem v Německu ho z deseti dotázaných nejméně osm okamžitě doplní: 1944. 20. červenec 1944 je datum, které se zde učí na všech školách. Ten den došlo bohužel k neúspěšnému vojenskému puči, který měl zahájit atentát na Hitlera. Hitler tento pokus přežil pouze lehce zraněný. Bomba umístěná pod stolem v jeho bunkru sice vybuchla, ale silné dubové dřevo explozi ztlumilo. Důsledkem nezdařeného pokusu byla poprava 200 zúčastněných, mezi nimi generálové, důstojníci, diplomaté i ministři.

Po skončení války se vlastně nikdy nepřestalo diskutovat a spekulovat na toto téma. Hlavní argument byl a zůstává: k atentátu došlo jednoznačně pozdě. Hitler měl zemřít už mnohem dříve, nejlépe hned po úspěšných volbách NSDAP v červenci 1931. Už tenkrát mělo být jasné, do jakého nebezpečí se Německo řítí. Bylo to opravdu tak zřejmé všem? Na této úvaze postavil Schlink svou divadelní hru, její děj zasadil do současnosti, resp. do nedaleké budoucnosti. Jeho jednoaktovka nese název 20. červenec.

Pět studentů, kteří právě absolvovali maturitní zkoušky, jsou aktéry hry. Poslední den školy vyšel zrovna na 20. července. Den předtím získala ve volbách pravicová strana Německá akce 37 procent. A to jistě nemalou zásluhou jejího charismatického vůdce Rudolfa Peterse. Studenti, kteří maturovali mimo jiné i z dějepisu se naposled sejdou se svým učitelem a rozpoutají vášnivou diskusi na toto téma. Atentát na Hitlera přišel v roce 1944 definitivně pozdě. Jaké poučení z toho plyne pro dnešní analogickou situaci? Čekat anebo zavčas zasáhnout? Uchovat si chladnou hlavu a neposkvrněné ruce nebo riskovat a obětovat se?

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související