Cizinec Rozum. Očima cizince nahlížíme svou omezenost - lokální i planetární

Filozofové se vždy snažili poznat sebe sama skrze cizince, podívat se na nás zvenku, jinýma očima. Hosty Petra Šourka jsou fenomenolog Petr Kouba a astronoetik Ondřej Váša.

Cizinec nám může pomoci nahlédnout naši omezenost - lokální, zemskou ale i tu globální, planetární. Může to být rovnou někdo z jiné planety - ufón, který se na nás dívá a žasne nad tím, co je pro nás samozřejmé.

O strategii cizince jako oblíbeném prostředku francouzských osvícenců hovořil Petr Šourek s fenomenologem Petrem Koubou. Kritici osvícenství jako Adorno a Horkheimer skoro nepracovali s texty osvícenců a další jako třeba Heidegger nesdíleli jejich nadhled.

„Francouzským osvícencům se podle mě děje křivda, když jsou považováni za jakési soft filozofy“, říká Petr Kouba, „jejich kritická strategie je užitečná dál, jde o to nahlédnout svou zabedněnost a poznat sebe sama.“

„Zatímco pohledy ze země na nebe byly spojeny s pocity obdivu, pohled z vesmíru na planetu Zemi byl tradičně spojen s despektem,“ říká v dalším rozhovoru astronoetik Ondřej Váša. V počátcích vesmírného věku filozofie stále jela v této tradici. Hannah Arendtová a Martin Heidegger reagují na Sputnik a snímky Země z vesmíru s krajní nelibostí a mluví o devalvaci naší planety a vykořenění člověka. Pohledy na Zemi z vesmíru stejně jako obrázky hvězdokup a vzdálených galaxií od té doby doslova zaplavily naši představivost. Zatímco se Vesmír obrazově rozpíná, Země se nám zdá čím dál tím menší, a tím je pro nás paradoxně o to významnější.

autor: Petr Šourek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.