Činohra Národního divadla v Praze představuje premiéry chystané pro divadelní sezonu 2016/2017

17. únor 2016

V příští sezoně nastudují umělecké soubory Národního divadla v Praze celkem 20 premiérových titulů. Činohra ND jich pro 134. sezonu připraví 8. O tom, jak se dělá dramaturgie činohry Národního divadla v Praze, jsme 17. února v hodinové odpolední Mozaice mluvili s uměleckým šéfem Činohry Danielem Špinarem, u mikrofonu s ním se vystřídal i tým dramaturgů - Marta Ljubková, Ilona Smejkalová, Milan Šotek a Jan Tošovský.

„Vybrali jsme pestrou nabídku titulů klasických i zbrusu nových a oslovili režijní špičku, která už delší dobu určuje styl a témata ve světě současného českého divadla. Uvědomujeme si totiž, že Národní divadlo není divadelním muzeem, ale stánkem živého umění – první divadelní institucí v zemi. Proto je také naší snahou i povinností sledovat nové trendy, nebo je dokonce snad i trochu určovat,“ říká nový umělecký ředitel Činohry Daniel Špinar.

03571449.jpeg

„Divadlo je tehdy živé, když je současné, a bytostně se dotýká toho, čím žijeme dnes.“Novou sezonu otevře Činohra ND opravdovým dramatickým skvostem, a sice Čechovovými Třemi sestrami v režii kmenového režiséra Činohry ND Štěpána Pácla. „Výkladní skříní“ Národního divadla je historická budova a jedinou činoherní premiérou příští sezony zde bude opus, jehož hlavním tématem je láska - slavná Pýcha a předsudek Jane Austenové.

Jako první titul sezony se ve Stavovském divadle objeví další literární klasika, adaptace novely Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Režisér Jan Mikulášek se odvážně pustí do zpracování prózy, která se proslavila hlavně díky filmu Juraje Herze. Krvavá svatba, kterou Federico García Lorca napsal roku 1932, se pod hlavičkou Národního divadla už hrála. Je tomu přesně 70 let. Tentokrát se slavného textu ujme režijní tandem SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský).

03571448.jpeg

Režijní tandem SKUTR bude podepsán i pod baletním titulem pro Stavovské divadlo. V choreografii Jana Kodeta na hudbu Zbyňka Matějů to bude adaptace Andersenovy pohádky Malá mořská víla. Španělský choreograf Nacho Duato nastuduje hold Johanu Sebastianu Bachovi na scéně historické budovy. Na Nové scéně se v závěru příští sezony rozloučí po 15 letech umělecký šéf Petr Zuska v premiéře Sólo pro nás dva.

Poprvé bude na jevišti Stavovského divadla uvedena Mlynářova opička od Václava Klimenta Klicpery v režii mladého českého komediografa a zároveň dramaturga ND, Milana Šotka. Dramaturgie Nové scény pokračuje v progresivní linii aktuálních témat, nových inscenačních přístupů a autorského nasazení. Dramatik René Levínský pro herce Národního divadla píše hru Dotkni se vesmíru a pokračuj. Režie se ujme Jan Frič. Australský dramatik Finegan Kruckemeyer napsal hru Na moři, zírám nahoru. Poslední inscenace bude zcela autorská a vychází ze spolupráce s renomovaným tanečním souborem 420PEOPLE. Jako název posloužil citát ze Shakespeara – Křehkosti, tvé jméno je žena – a právě o tom inscenace v režii Daniela Špinara bude …o ženách.

03571450.jpeg
Spustit audio