Čím větší, tím lepší

19. červenec 2006

Od dnešního dne mohou obyvatelé a návštěvníci Prahy obdivovat obří sochy na Václavském náměstí a v jeho okolí. Začíná totiž čtvrtý ročník festivalu Sculpture Grande. Pražané i návštěvníci hlavního města si již zvykli, že se během léta v ulicích potkávají s velkorozměrovými objekty současného umění. Letošní festival soch přináší hned několik "nej".

Největší hvězdou a speciálním hostem festivalu je konceptualista Dennis Oppenheim (1938) z USA, jeden z nejvlivnějších současných světových umělců. Jeho sousoší nazvané "Vzdušné klozety" (Aerial Water Closets) můžeme po New Yorku a Los Angeles vidět poprvé v Evropě, a to právě v Praze na Sculpture Grande. Tvorba Dennise Oppenheima je charakteristická nadsázkou, humorem a ironií. S jeho díly se můžete setkat v téměř 70 světově proslulých muzeích a galeriích po celém světě.

Nejvyšší socha měří jedenáct metrů. Autor Lubomír Mikle (SK) reinkarnoval tři autobusy Karosa do novodobě pojaté stavby katedrály.

Nejvíce autorů (19) pracovalo na soše nazvané "12 písmen". Ta je dílem Milana Knížáka a jeho multimediálního ateliéru. Dvoumetrová betonová písmena vytvářejí uprostřed Václavského náměstí kontroverzní nápis. Sám Knížák objekt charakterizuje jako podnět k diskuzi, který může, když nevyvolá žádnou reakci, alespoň sloužit jako lavičky.

Sculpture Grande 2006

Nejsymboličtější socha festivalu je dílem kubánského autora Kcho, který žije v New Yorku. K modlitbě sepnuté ruce symbolicky představují dva z bronzu odlité čluny, na kterých Kubánci vyplouvají k pobřeží Ameriky i za cenu riskování vlastního života.

Nejviditelnější socha bude 24 hodinový projekt "Tsunami" autora Richarda Senesiho (SK). Ten svojí hodnověrnou instalací představí chodcům iluzi valící se vody tak, jak to asi cítili postižení v prosinci roku 2004 na Srí Lance a v Thajsku. Připomenout si oběti a uvědomit si sílu přírody nám umožní Tsunami na Příkopech.

To vše a ještě více můžeme zhlédnout na letošním festivalu soch Sculpture Grande, který bude až do 30. října k vidění na Václavském náměstí a v ulicích Na Příkopech a 28. října.

Sculpture Grande 2006 pořádá za spoluúčasti Hlavního města Prahy a MČ Praha 1 Gallery Art Factory.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu