Chvála Tobias S.

13. leden 2010

Mezi desítkami domácích alb z uplynulého roku nenajdeme mnoho nahrávek kvalitativně souměřitelných s posledním titulem česky, slovensky i maďarsky zpívající šansoniérky a herečky Szidi Tobias. Její loňská novinka Pod obojím se zřejmě stala i kýženým průlomovým počinem, který z interpretky jedinečného výrazu sejmul stín Michala Horáčka, s jehož projekty bývala většinou posluchačů spojována především.

Že se o tak subtilní desce loni mluvilo a psalo v míře až nebývalé, je také zásluha nezávislé pražské umělecké společnosti Studio DVA, která nejenže v pořadí třetí album Szidi Tobias vydala, ale navíc jí uspořádala koncertní turné a převzala pod svou správu i zpěvaččin oficiální web. Paradox, spočívající v tom, že dva lidé zabývající se jinak produkcí výjimečných divadelních projektů (mj. Léto hereckých osobností), poskytnou hudebníkům mnohem solidnější servis než početný tým české pobočky velkého nadnárodního vydavatelství BMG, pod jehož hlavičkou natáčela Tobias donedávna, vypovídá mnohé o současném stavu i vyhlídkách hudebního průmyslu.

0:00
/
0:00

Před Vánocemi se Michalu Hrubému ze Studia DVA podařil další "hrdinský" kousek: po mnoha měsících úsilí nakonec získal od původního vydavatele svolení k reedicím zpěvaččina debutového alba Divý mak i následující kolekce Punto Fijo, v obou případech snímků již léta spolehlivě nesehnatelných. Posluchači, kteří si dosud starší písně majitelky mimořádně lahodného zastřeného hlasu pohříchu vypalovali, si tak mohou konečně doplnit diskografii.

Herečka a šansoniérka Szidi Tobias

Písním z alba Divý mak je už 10 let, ale čas v případě šansonů nehraje pražádnou roli - řada skladeb desky je stále pevnou součástí koncertního repertoáru (Obrázky o láske, Idylka, O verande) a léta jako by jim přidávala na přesvědčivosti.

Milan Vyskočko Vyskočáni (hudba) a Peter Lipovský (text) jsou autory také šest let starého alba Punto Fijo, kde jistou tematickou i stylovou rozevlátost šansoniérčina debutu vystřídala ucelená generační výpověď pětatřicátnice zmítané svými city i pochybnostmi. Tobias si tu také prvně zazpívala česky - kdo mohl tehdy tušit, že další deska Pod obojím už bude převážně v češtině a že Slovákům odlákáme jeden z výrazných talentů kdysi federální scény?

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.