Christian Lollike: Zázrak

8. květen 2012

Jako odrazový můstek pro svou hru zvolil dánský autor Christian Lollike kontroverzní výrok Karlheinze Stockhausena, který o útoku na World Trade Center ze dne 11. září 2001 hovoří jako o největší umělecké události. Hru, která získala jednu z cen na berlínském festivalu Prix Europa v roce 2006, nastudoval Aleš Vrzák. Hrají Táňa Vilhelmová, Vanda Hybnerová, Igor Bareš a Lukáš Hlavica. Vysílá Český rozhlas 3 – Vltava 8. 5. ve 21:30 hodin.

Od provokujícího výroku Karlheinze Stockhausena, který o útoku na World Trade Center ze dne 11. září 2001 hovoří jako o největší umělecké události, rozvijí čtyři postavy hry mystifikaci o natáčení pořadu pro imigranty. Vždy znovu a znovu se odchylují od zadání a v diskusi, která přerůstá do nejrůznějších situací, se vrací k základnímu tématu – co všechno je dnes člověk schopen udělat pro to, aby upoutal pozornost a co vnímáme v dnešním světě jako zásadní a opravdové. A to jak ve smyslu politickém, společenském, tak v umění.

Christian Lollike (*1973) je mladý dánský dramatik. Ve svých formálně i obsahově provokativních hrách se zabývá politickými a morálními problémy současného západního světa. Hra Zázrak (původní název Underværket – "The re-mohammed –tv show" ) měla premiéru v dánském rozhlase v roce 2005. Ve stejném roce měla premiéru i její divadelní verze v Odsherred Theatre. Později byla inscenována v Bergenu, Divadle Maxima Gorkého v Berlíně, Stuttgartu, Melborne a v Londýně.

Karlheinz Stockhausen (22. srpna 1928 – 5. prosince 2007) - německý hudební skladatel, jeden z nejvýznamnějších novátorů a současně kontroverzních osobností hudby 20. století, proslavený především svými experimenty v rámci elektronické hudby a systémem „kontrolované náhody“ v surrealistické kompozici.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Spustit audio