Chemické složení Země je ve vesmíru výjimečné

14. listopad 2013

Jaké je chemické prostředí zde na Zemi v porovnání s chemií ve vesmíru obecně? A jaké mají vědci možnosti při jeho výzkumu?

Země je přepestrá díky milionům druhů rostlin a živočichů – jejich existence je samozřejmě možná jen díky bohatství chemických prvků a sloučenin, které se na naší planetě nacházejí. Výrazně tak kontrastují s chemií jiných vesmírných těles a vesmírného prostoru obecně, která není zdaleka tak bohatá a ve své podstatě se výrazně odlišuje od toho, co vidíme ve svém bezprostředním okolí.

Převažuje vodík a helium

Doktor Martin Ferus z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd, který se touto problematikou zabývá, v rozhovoru s Janou Olivovou dokonce mluví o chemii a alchymii vesmírného prostoru: „Fyzicky odebrat vzorek vesmírného tělesa není technicky možné, i ty nejrychlejší sondy by k nejbližší hvězdě letěly tisíce hvězd. Druhou cestou je spektroskopické studium elektromagnetického záření, z toho můžeme usuzovat, z čeho jsou kosmické objekty chemicky složeny.“

Současná věda nezná odpověď, jak se ve vesmíru vzaly organické sloučeniny. Vysvětlení leží v chemismu molekulárních oblaků složených převážně z helia a vodíku, s příměsí ostatní prvků.

autoři: Jana Olivová , Karel Kratochvíl
Spustit audio