Charles Baudelaire: Mladý čaroděj. Dávný příběh odhalený archeology poblíž Pompejí

9. duben 2021

Přestože se Charles Baudelaire proslavil zejména jako básník, napsal také několik krátkých povídek. Jeden z méně známých textů s názvem Mladý čaroděj vám nabízíme k poslechu. Co všechno se podařilo archeologům nalézt poblíž Pompejí? Nejen sochy a fresky, ale také několik svitků, které odhalují dávný příběh... Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Překlad: Karel Jánský
Připravil: Zdeněk Milt
Účinkuje: Miroslav Rataj
Režie: Dagmar Joklová
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 1994

Alkohol, drogy a násilí. To vše spojuje tzv. prokleté básníky. Spisovatele, kteří v 19. století začínají otevřeně psát o dosud tabuizovaných tématech. Není tak výjimkou, že jsou za to i trestně stíháni.

„Mouchy bzučely nad břichem, z jehož hnilob dralo se černo páchnoucích pluků larv.“ Kvůli této pasáži z básně Zdechlina se francouzský spisovatel Charles Baudelaire dostal před soud. Za svou sbírku Květy zla dostal pokutu a šest básní z ní nakonec musel vyřadit.

Provokace upřímností

To ho ale neodradilo, aby dál psal o zlu, utrpení nebo třeba jen o zkažené francouzské společnosti. On sám z ní od dětství vybočoval. Vyloučili ho ze školy, odmítal pracovat a lehkovážně rozhazoval dědictví po otci.

Nakonec si začal vydělávat krátkými literárními příspěvky do různých časopisů. Překládal také tvorbu Edgara Allana Poea. Některé z jeho překladů jsou dokonce považovány za lepší než originální díla.

Bohémský život se silně podepsal na jeho zdraví. Onemocněl syfilidou a ve čtyřiceti šesti letech zemřel.

autoři: Zdeněk Milt , abu
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.