Česká cikánská rapsodie. Vzpomínky proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka

Hynek Čermák čte ze vzpomínek proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka, jemuž se podařilo uprchnout z koncentračního tábora v Letech a zapojit se do odboje proti nacistům, kteří povraždili jeho rodinu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Hynek Čermák
Připravil: Robert Krumphanzl
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: 2020

Josef Serinek žil v letech 1900–1974. Roku 1942 byl i se svou rodinou kvůli svému romskému původu deportován do tábora v Letech. Odtud se mu podařilo uprchnout. Všech deset jeho nejbližších příbuzných zahynulo buďto ještě v Letech, nebo v Osvětimi, kam byli násilně deportováni.

Po dramatické štvanici, která byla na Serinka a jeho uprchlé druhy pořádána, se mu podařilo nalézt útočiště v odlehlých vsích v okolí Nového Města na Moravě. Zde se také zapojil do protinacistického odboje a stal se jeho významným účastníkem. Byl jedním z prvních českých partyzánů a organizátorů tohoto hnutí na západ od moravsko-slovenského pomezí. Vybudoval zde rozsáhlou síť spojek, získal řadu pomocníků, zorganizoval a vybudoval úkryty v lesích a u českých vlastenců na Českomoravské vrchovině.

V četbě na pokračování přinášíme v deseti dílech výběr ze vzpomínek proslulého „Černého partyzána“ Josefa Serinka, které v letech 1963–1964 zaznamenal historik Jan Tesař a které vyšly jakou součást obsáhlé knižní edice s názvem Česká cikánská rapsodie v roce 2016. 

V režii Markéty Jahodové účinkuje Hynek Čermák, který 14. února oslaví 50. narozeniny.

autoři: Robert Krumphanzl , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související