Hans Fallada: Pijan. O propadu jednoho spořádaného obchodníka

Světové uznání mu přinesl román s názvem Občánku, a co teď? z roku 1932, přesto se z německého spisovatele Hanse Fallady, který by si ve svých čtyřiceti letech mohl užívat slávy, stal zlomený člověk. Svůj pád popsal v románu Pijan. V podání Pavla Soukupa poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.
Účinkuje: Pavel Soukup
Připravil: Pavel Soukup
Překlad: Věra a Karel Houbovi
Hudba: Pavla Schönová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2004

Román Pijan spisovatele Hanse Fallady (1893–1947) vyšel posmrtně roku 1950. Prozaik v něm vypráví příběh Ervína Sommera, který jako spořádaný obchodník v nevelkém městě propadne alkoholu, začne zanedbávat práci a společensky upadá. Po konfliktu s manželkou je uvězněn, načež končí v nelítostném soukolí psychiatrické léčebny, kde lidé sestupují na dno. Sommer se snaží z pekla uniknout, ale marně – soukolí ústavu je nelítostné.

Fallada v tomto románu zúročil vlastní životní zkušenosti: sám byl v podobném ústavu na nucené léčbě v době nacistického teroru v roce 1944. Propašoval do ústavu papír a tajně psal jako o záchranu zdravého rozumu drobounkým písmem svůj mistrovský román. 

Román Pijan zdaleka není jen sugestivním portrétem slabocha, který podlehl alkoholu. Je příběhem o krutosti tzv. spořádané společnosti, o nemilosrdném soukolí byrokratického světa a o nelítostných lidech.

autoři: Pavel Soukup , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související