Cena pro Ariberta Reimanna

22. únor 2011

Německý skladatel a klavírista Aribert Reimann se stal laureátem prestižní ceny Ernsta von Siemense. Cena, dotovaná částkou 200 tisíc eur, mu bude slavnostně předána 24. května v Mnichově.

Psal se rok 1968, když se vynikající baryton Dietrich Fischer-Dieskau poprvé pokusil přemluvit svůj klavírní doprovod, skladatele Ariberta Reimanna, aby složil operu. Než se k tomu dodnes skromný a nesmírně nadaný umělec odhodlal, uplynulo několik let a jedny z posledních scén psal během krvavého německého podzimu na konci 70.let, kdy zemi ochromil teror Frakce Rudé armády. S operou „Lear“, kterou uvedl v roce 1978 v bavorské Státní opeře a které slavila úspěch i v zahraničí, získal pro svůj charakteristický osobní styl jak široké publikum, tak i odbornou veřejnost.

Aribert Reimann se narodil 4. března 1936 v Berlíně. Hudba jej provázela i ovlivňovala už od kolébky, jeho otec se věnoval sakrální hudbě, matka byla proslulá interpretka oratórií a profesorka hudby. Své první písně složil Reimann už v deseti letech. Po maturitě pracoval jako korepetitor ve Studiu městské opery v Berlíně a zároveň na Vysoké škole hudby studoval kompozici u Borise Blachera a Ernsta Peppinga stejně jako klavírní hru u Otty Rausche. V roce 1957 se poprvé představil publiku jako klavírista. Později studoval muzikologii ve Vídni. V roce 1959 představil na scéně v Essenu svůj balet s libretem od Güntera Grasse.

Hudební divadlo a písně se staly pilířem jeho tvorby, kterou umělec systematicky rozvíjel. Dlouho na sebe nenechaly čekat další úspěchy i ocenění. Pro Reimanna je charakteristický především mimořádný cit pro hlasy, senzibilita pro možnosti a hranice zpěvu.

Mistr vokální hudby, který patří mezi nejhranější soudobé německé skladatele, vytvořil na 40 děl, jsou mezi nimi jak opery, jako například Zámek na motiv stejnojmenného románu Franze Kafky, sólové koncerty, tak i kompozice komorní i orchestrální. Třicet let po mezinárodním průlomu s Learem se Reimannovi podařil další – původní uvedení opery „Medea“ ve vídeňské Státní opeře přesně před rokem, kdy byl až freneticky oslavován.

Nadace Ernsta von Siemense uděluje prestižní cenu od roku 1973. Mezi laureáty najdeme zvučná jména, jako jsou například Benjamin Britten, Herbert von Karajan, Daniel Barenboim či Anne-Sophie Mutter. Kromě Reimanna ocenila letos nadace také tři mladé skladatele – Brita Stevena Daversona, Hectora Parru ze Španělska a Němce Hanse Thomallu. Celkem nadace částkou 2,5 milionu eur podpoří více než sto projektů v oblasti soudobé hudby ve dvaceti zemích. Kromě koncertů a řady akcí se zaměřuje také na vydávání vědeckých publikací, pedagogicky cenné projekty a podporuje také hudební akademie a workshopy pro studenty a mladé skladatele.

autor: zis
Spustit audio