Castellucci i Wilson na předměstí. Pařížský Festival d`automne usiluje o decentralizaci

25. říjen 2019

Festival d`automne patří podle odborníků k nejlepším přehlídkám ve Francii, které se zaměřují na současný tanec, divadlo a hudbu. Postupně se do programu dostalo i vizuální umění, performance a kinematografie. Součástí letošního programu je i inscenace Obyčejní lidé pražského Divadlo Archa.

„Vše začalo v roce 1972 za velice skromných podmínek. Původně měl festival deset dní. Postupně se ale rozrostl a dnes trvá skoro čtyři měsíce. Když se ale podíváme na první ročníky, v 70. letech, tak linii si zachováváme stejnou. Stejně tak duch festivalu se nemění,“ říká Marie Collin, programová ředitelka festivalu.

Decentralizace umění

Festival d`automne se z centrální Paříže rozšířil prakticky do celého regionu Ile-de-France. „Trvalo nám asi tak 15 let, než jsme mohli uskutečnit to, co jsme chtěli. Jestliže se nám daří přivážet do Paříže umělce z druhého konce světa, chceme jejich umění představit většímu publiku a nejen tomu v centru. Přibližně od roku 2000 takto spolupracujeme s pětadvaceti místy mimo centrální Paříž,“ vysvětluje Marie Collin.

La Ribot, Panoramix (1993-2003), Mercat de les Flors, Barcelone

Letos do přehlídky zařadili třeba portrét Merce Cunninghama i královny performance La Ribot. Díky dlouholeté spolupráci mezi festivalem a choreografkou Wen Hui se v Paříži představí i pražské Divadlo Archa s inscenací Obyčejní lidé. Právě to vytvořila čínská tanečnice společně s režisérkou Janou Svobodovou. Svou inscenaci zahraje v průběhu listopadu na dvou místech – v centru v Théâtre des Abbesses a na předměstí v divadla v Cergy – Pontoise.

Kippling v režii Roberta Wilsona

Avantgardní americký režisér Robert Wilson má v Paříži své publikum a často prezentuje svoji práci. Tentokrát se pustil do ztvárnění Kiplingovy Knihy džunglí. Wilsonova inscenace je věnována publikum od osmi let věku.

Robert Wilson, Jungle Book

„Velice se mi líbí na spojení právě Wilsona a Kiplinga. V představení můžeme pocítit živost, organičnost a přesnost, díky kterým může mladé publikum objevit práci Roberta Wilsona,“ říká herečka Aurore Déon, která v inscenaci ztvárnila vypravěčku a postavu slonice.

„Pro nás herečky a herce je to unikátní příležitost. Na Wilsonově práci je vidět, že ji skutečně miluje a je jí oddaný. Byla to skutečně velká radost!,“ přiznává Olga Mouak, která hraje roli pantera.

Aurélie Charon, Amélie Bonnin, Caroline Gillet, RADIO LIVE

Rozhlas na jevišti

Do svého programu festival zařadil i komponovaný pořad Radio Live. Redaktorky Radio France Aurélie Charon a Caroline Gillet vytvořili inscenaci, při které mluví s mladými lidmi z celého světa. Většina z nich jsou aktivisté ve své zemi. Redaktorky se tak zajímají o jejich pohled na současný svět a nechávají je přiblížit jejich životní příběhy.

Spustit audio