Carlo Goldoni: Treperendy

4. červen 2016

Rozverná italská komedie o tom, co všechno mohou způsobit klepy a pomluvy.

Poslouchejte na Vltavě 4. června 2016 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pátku 10. června 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.


Treperendy Goldoni napsal už roku 1751 a je kupodivu, jak zůstala hra aktuální dodnes. Jak název napovídá, dílo se strefuje do oblíbené lidské zábavy pomlouvání, klepaření a roznášení drbů. Jednoduchý příběh se odehrává během jediného dne a točí se kolem připravované svatby Checchiny a jejího milého Beppa.

Na počátku se roztočí kolotoč pomluv inspirovaných faktem, že Checcha není vlastní dcerou svého otce, a doveden ad absurdum málem chystanou svatbu překazí. Hra je vynikající příležitostí pro rozehrání gagů a humorných situací.


Osoby a obsazení: Pantalone (Josef Větrovec), Patron Toni (Vladimír Hlavatý), Checchina (Jaroslava Tvrzníková), Beppo (Martin Štěpánek), Beatrice (Jiřina Jirásková), Eleonora (Nina Jiránková), Lellio (Luděk Kopřiva), paní Sgualda (Ljuba Hermanová), paní Catte (Karolina Slunéčková), Anzoletta (Daniela Šrajerová), Ottavio (Miloš Nedbal), Musa (Oldřich Musil), Špagato (Jiří Lír), Arlecchino (Vladimír Krška), Mommolo (Jan Řeřicha), námořník (Karel Fořt) a hlas (Jaroslav Kepka)

Autor: Carlo Goldoni Překlad: Jaroslav PokornýRozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava StrejčkováHudba: Jiří VáchalRežie: Josef Melč

Natočeno v roce 1970.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio