Camille & Julie Berthollet: Entre 2

5. březen 2019

Nahrávka dvou francouzských muzikantek, klasicky školených sester. Obě hrají na housle, první z nich k tomu na violoncello a druhá na violu, v některých číslech také zpívají… Poslechněte si recenzi Petra Vebera.

(…) Sestry Bertholletovy vyrostly v rodinném prostředí údajně bez rodičovského tlaku, jejich muzikalita a naprosté odevzdání hudbě jsou zřejmě opravdu v daném, evidentně mimořádném výsledku přetlakem talentu, extrovertního puzení a obdarování vystupovat bez trémy. V každém okamžiku je z jejich hry cítit a slyšet klasické školení; ať už jde o housle nebo violoncello, tak je přítomen kultivovaný tón, ale zároveň je stejně prokazatelně a slyšitelně přítomna uvolněná suverenita, která jim přes jejich mládí dovoluje spolupracovat se staršími muzikanty, a to s takovými, kteří jsou doma jinde než v klasice, a přimknout se k jejich cítění. (…) Těžko odhadovat, nakolik je titul s populárními francouzskými písněmi a šansony výsledkem jejich iniciativy a nakolik, což je ale pravděpodobnější, spíše kalkulem vydavatelství, které těží z jejich již evidentní popularity a z prověřené popularity repertoáru a které doufá, že úspěch na trhu bude zaručen. Aranžmá jsou každopádně natolik vkusná, že nestylizují dvoje housle, violoncello a violu sester Bertholletových příliš daleko od klasiky a že je ve zvuku ani neupozaďují, ani přehnaně nevypichují. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Warner Classics.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.