Břetislav Štorm: Architektura a pokrok

14. srpen 2019

Rozpor současnosti a minulosti, chaosu a řádu, formy a obsahu, hmoty a ducha. To vše Břetislav Štorm ve svém esejistickém textu z roku 1941 ukazuje a dokládá na příkladu architektury. Fragmenty ze stati českého architekta a esejisty na téma církevní architektury čte Jiří Hromada. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Český architekt, esejista, grafik a heraldik Břetislav Štorm (1907—1960) vystudoval architekturu a stavitelství na ČVUT v Praze. Ve 30. letech 20. století působil na Zemském úřadu v Bratislavě, poté na ministerstvu veřejných prací v Praze. Po 2. světové válce působil v památkové péči. Navrhoval úpravy interiérů katolických kostelů, liturgické nádoby i drobné heraldické šperky. Podílel se mj. na renovaci Karlštejna, Kosti, Švihova, zámku v Bechyni, Horšovském Týně atd.

Věnoval se knižní grafice a ilustraci, spolupracoval s nakladatelstvím L. Kuncíře. Psal verše, povídky, eseje, výtvarné kritiky, přispíval do časopisů Akord, Řád, Rozmach, Archa. Vydal román Vladařství Růže (1937). Soustavně se zabýval heraldikou (Znaky a znamení stavu kněžského v zemích českých, 1929; Úvod do heraldiky, 1940).

V esejistickém textu Architektura a pokrok (1941) se autor vyjadřuje k architektuře, k umění, k moderní době.  

Účinkuje: Jiří Hromada

Připravil: Petr Turek
Režie: Jaroslav Kodeš

autor: tur
Spustit audio